Majblommepremiär på över 700 orter


Majblommans verksamhet bygger på att barn hjälper barn. Ur barnens insamlingsrapport säger barnen att det roligaste med att sälja majblommor är att man hjälper sina kompisar och får prata med folk. I fjol samlade barnen in 46 miljoner kronor på två veckor.
Fotograf Maria Rosenlöf

Klockan 12 i dag startar Majblommans insamling. Då kommer socialminister Göran Hägglund till avsparken i Stockholm och landshövdingar runt om i landet köper en majblomma. Majblommans beskyddare H.M. Drottning Silvia har köpt de allra första majblommorna.

Årets insamlingsperiod invigs både festligt och högtidligt med utställningar, filmvisning, teckningstävlingar och landshövdingar och lokala kändisar som köper de första blommorna. Därefter springer närmare 100.000 barn ut på gator och torg för att sälja så många majblommor som möjligt. Ju fler majblommor som säljs desto fler barn kan få hjälp.

Också skolor och scoutkårer som säljer majblommor får Majblommepengar som kan användas för att finansiera utflykter, lek- och sportutrustning, trivselaktiviteter. mm.

– Det är tufft för barn att växa upp i en fattig familj där brist på pengar skapar en ständig oro, säger Lena Holm, Majblommans generalsekreterare. Barn behöver få hjälp i den situation de befinner sig just nu, att det nog ordnar sig på sikt är en klen tröst för barn som hamnar utanför gemenskapen med andra barn.

Barnfattigdom på schemat

Majblommans studiematerial ”En riktig kompis! Alla ska få vara med” används i skolor. Med filmer och rollspel får barn sätta sig in i den verklighet som barn i ekonomiskt utsatta familjer lever i för att utveckla förståelse för att barn i deras närhet inte alltid har råd med samma saker som de själva. Studiematerialet är utformat av psykoterapeuten och läromedelsförfattaren Birgitta Kimber och innehåller också tre kortfilmer signerade Felix Herngren:
• Ida & sommarlovet som inte blev av
• Amin och cykeln som blev för liten
• Johanna & pengarna som inte finns

Företag bjuder in barn

Verksamheten bygger – liksom för över 100 år sedan då Beda Hallberg kom på idén med en liten blomma som alla skulle ha råd att köpa – på att barn hjälper barn. Årets blomma är svart och cerise, det är barn som har valt färgerna.

I år kommer barn att bjudas in av företag för att sälja majblommor. Blommande Företag är ett nytt koncept för CSR i praktiken. Bland de företag som kommer att vara med i insamlingskampanjen hör bland andra Swedbank, KappAhl, Stena Line och SCA.

Bidrag till kläder, glasögon och att göra något kul på sommarlovet

Vart femte barn under 18 år bor enligt SCB i en familj som har svårt att klara av löpande utgifter för till exempel hyra eller mat och närmare en tredjedel av alla barn i åldrarna 10 till 18 år upplever att de inte har råd att följa med och göra något med sina kompisar.

Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation med drygt 700 lokalföreningar. I fjol delades sammanlagt 22 miljoner kronor ut till barn i Sverige som har det besvärligt på grund av sjukdom, funktionshinder eller social situation. Nödvändiga saker som kläder, skor och glasögon ligger i topp.

Pressmeddelande från: Majblommans Riksförbund
Artikeln publicerad: 080415