Svenska kyrkan ger ut bok om möten med islam

Vi lever i Sverige i en tid med många fördomar om ”den andre” som ofta grundar sig på okunskap. Med boken Möten med islam vill Svenska kyrkan bidra till att öka kunskapen om islam och muslimers sätt att leva.

Boken vänder sig främst till verksamma i stift och församlingar inom Svenska kyrkan, men också till andra intresserade. I dag finns ca 400 000 muslimer eller personer med muslimsk bakgrund i Sverige. Av dessa räknas ca 100 000 som aktiva troende och finns engagerade i olika muslimska församlingar.

– Enda sättet att hantera sina fördomar är att öka sin kunskap och våga tala med varandra, anser bokens författare Cajsa Sandgren Bengtsson, som är handläggare för ekumenik på Kyrkokansliet i Uppsala.

Förhoppningen är att Möten med islam kan bidra till ökad kunskap och inledning till samtal i församlingen – med varandra men också med muslimer i närheten, på skolan eller på arbetsplatsen. Boken har tillkommit på uppdrag av Kyrkomötet 2005, om att komplettera ett tidigare material med ett ”lämpligt pedagogiskt upplagt studiematerial”. Vid en inventering av stiftens önskemål och förväntningar framkom att flera stift hade behov av en lättillgänglig text. Även önskemål om en studievägledning fanns.

– Jag tror att samtalet är det enda som ökar förståelsen och kunskapen om dem som vi uppfattar som ”de andra” och som annorlunda. Samtalet i församlingen är viktigt dels både för att vi lär oss mer om islam och för att vi lär mer om oss själva. Vi blir kanske varse att likheterna är större än vi från början trodde, säger Cajsa Sandgren Bengtsson. Ofta kommer frågan om vi tror på samma Gud, men det mest angelägna är inte alltid att komma fram till ett entydigt svar utan att själva samtalet äger rum, att vrida och vända på frågan.

I samtalen är Mellanöstern alltid närvarande, eftersom det som händer där påverkar muslimer i hela världen. Kvinnors rättigheter finns också nästan alltid med. Cajsa Sandgren Bengtssons erfarenhet är att vi ofta jämför det bästa hos oss själva med det sämsta hos andra, ofta utan egentlig kunskap.

– Det är bra för samtalen att till exempel känna till varför Koranen är så viktig för muslimer. Vi måste även ställa oss frågan om vi ska tala med varandra som troende bröder och systrar eller om skall vi fortsätta att tala om varandra, säger hon.

Pressmeddelande från: Svenska kyrkan
Artikeln publicerad: 080409