Hemliga rum den 24 maj 2008 - Vi lånar ut nyckeln för en dag

Statens fastighetsverk, SFV lånar ut nyckeln för en dag och bjuder in svenska folket till några av de rum som alla svenskar äger gemensamt. På 27 ställen öppnar vi dörrarna till rum som allmänheten annars inte får se. Men bara för enda dag.

– SFV vill ge svenskarna ökad kunskap om vårt gemensamma kulturarv. Vad det betyder historiskt, för oss i dag och för framtiden. Vi vill skapa ökad förståelse för varför kulturarvet är viktigt, hur vi på SFV hanterar dessa kulturmiljöer och fastighetsvärden, säger Bo Jonsson, generaldirektör på SFV.

SFV har ett fantastiskt uppdrag att bevara och ta hand om de absolut finaste kulturbyggnaderna.

Den 24 maj blir en dag fylld av hemligheter och historia. Sverige är fullt av okända hus och hemliga rum. Ett rum kan berätta historier. Spännande och intressanta berättelser om vad som egentligen hände där bakom fasaderna. Vilka ingrepp och förändringar som har gjorts genom åren.

- Just nu letar vi upp alla skrymslen och vrår på de 27 Hemliga rum och planlägger hur vi kan visa så mycket som möjligt och berätta om människor och händelser. Vi har fri entré till visningar och aktiviteter och för barnfamiljerna gör vi särskilda arrangemang, säger Ann-Charlotte Spegel-Berg, kommunikationschef på SFV.

Ett litet smakprov ur det skiftande programmet är historiska berättelser från kungliga mätressrum i Oxenstiernska palatset, kärleksfulla trädgårdsrum i Tessinska palatset och ett hängande hemlighus i Vadstena. I Sillakällar’n och Havremagasinet på Karlsborgs fästning fattar man snart varför det var annat än kulor och krut som var väsentligt för Sveriges försvar. Fängelsehålor och hemliga gångar finns det också på många ställen. På flera håll tar vi oss över havet till öar och skär, till och med utomlands till det svenska ambassadresidenset i Helsingfors, för den som vill.

– Allmänheten får en chans att möta verkliga experter på kulturarvet. Det blir en innehållsrik dag för den som vill följa med oss in i landets glömda, stängda och hemliga rum. Många av rummen är svårtillgängliga, trånga och lite riskfyllda. Det är bra att veta, säger Annica Snäll som är projektledare på SFV för Hemliga rum.

27 HEMLIGA RUM ÄR ÖPPNA KL 11-16 LÖRDAGEN DEN 24 MAJ

I NORRA SVERIGE

Granuddens skvaltkvarn, Jokkmokk
Skvaltkvarnen vid sjön Skalka har blivit en attraktion 150 år efter att den byggdes. Skvalta är ett ålderdomligt verb som betyder stänka, skvätta, skvalpa och ger en rätt god idé om hur det låter om denna kvarn. Kom in i dess djupaste gömmen.
Kontaktperson: Björn Rutström, 0971-553 50, Statens fastighetsverk

Sandvikens fiskeläge på Ulvön, Örnsköldsvik
Längs stranden ligger ett tjugotal små grå sjöbodar samlade i en båge. Husen byggdes i slutet av 1700-talet, men redan på medeltiden sökte sig fiskare hit ända från Strängnäs och Enköping. Nu får du komma in i detta kulturreservats innersta rum.
Kontaktperson: Lennart Casteryd, 018 56 48 16, Statens fastighetsverk

Cellfängelset, Umeå
I 120 år drömde banditer och bedragare, tjuvar och våldsmän om att få lämna cellen och den stora stenbyggnaden i centrala Umeå bakom sig. Nu får du chansen att checka in för en dag.
Kontaktperson: Lennart Moen, 018 56 48 10, Statens fastighetsverk

Gävle slott, Gävle
Den byggnadsglade Johan III tog spadtaget för slottsbygget vid Gavleån. Efter lågornas rov en vårdag 1727 blev slottet en ruin. Tills den berömde arkitekten Hårlemans kreativitet gav Gävle ett modernt lantslott. I dag är dörrarna vidöppna för dig.
Kontaktperson: Per Nelander, 018 56 48 05, Statens fastighetsverk

Malingsbo herrgård, Smedjebacken
I det lilla brukssamhället Malingsbo i södra Dalarnas djupa skogar har järnet varit det centrala i många hundra år. Vi öppnar herrgårdens salar och hemliga skrymslen.
Kontaktperson: Bengt Skoglund, 018 56 48 02, Statens fastighetsverk

I STOCKHOLMSTRAKTEN

Rosersbergs slott
Här vid Arlanda flygplats ligger ett kungligt lustslott - okänt för många. Kännetecknat av unikt välbevarade inredningar i nyklassicism. Junoflygelns hemligheter och tjusigheter står på programmet.
Kontaktperson: Mikael Sackleen, 0590-366 51, Statens fastighetsverk

Bogesunds slott, Waxholm
En riddarromantisk borg med en egen lag – Lex Bogesund. Du får se det alltid hemlighetsfulla slottets fantastiska tapeter och ta del av hantverkarnas yrkeshemligheter.
Kontaktperson: Mathias von Schlieben, 018 56 48 15, Statens fastighetsverk

Svartsjö slott
På 1500-talet en ståtlig renässansborg, som togs av lågorna 1687. Återuppstånden igen som en rokokopärla – ett kungligt lustslott! Sedan brukat som fängelse. Följ med in till den hemliga historien om skönheten och odjuret.
Kontaktperson: Rolf Karlsson, 08-696 71 25, Statens fastighetsverk

Koppartälten på Haga
Visst är det något orientaliskt över Koppartälten med sina draperier, fransar, tofsar och medaljonger. De blågula tälten från 1790 hade ett uppdrag: som logement och stallar åt de dragoner som var kungens beridna högvakt. Hemliga vindar och hemliga uppdrag.
Kontaktperson: Karin Hasselgren, 08-696 72 06, Statens fastighetsverk

Centralposthuset
I hundra långa år tjänade sandstensborgen på Vasagatan som posthus. Hypermodernt och nyskapande på sin tid. Nu får anställda vid Regeringskansliet nöjet att arbetat i det gamla posthuset. Idag får du kika in i rum som snart verkligen går i rikets tjänst.
Kontaktperson: Anders Daniels, 08-696 72 91, Statens fastighetsverk

Tessinska palatsets trädgård
Ett litet stycke trädgårdsmagi utspelar sig bakom landshövdingens residens vid Slottsbacken. Trollkarlen som på 1600-talet svingade sin stav över den lilla tomten var ingen mindre än Nicodemus Tessin d.y. Många hemligheter döljs härinne.
Kontaktperson: Lena Myrelid Knöös, 08-696 72 87, Statens fastighetsverk

Oxenstiernska palatset och Beijerska huset
Egentligen är det bara en flygel till ett palats som aldrig blev byggt, men ändå. Få 1600-talsbyggnader i Stockholm bär sina år med sådan värdighet som detta palats, numera siamesiskt fästat vid grannen Beijerska huset. Båda öppnar sina innersta gömmor för dig.
Kontaktperson: Lena Myrelid Knöös, 08-696 72 87, Statens fastighetsverk

Waldemarsudde
Oscar den II:s yngste son, prins Eugen, som älskade konsten, hade här sitt hem och sin ateljé. Nu får du se mer än vanligt av denna vackra plats särskilt den fina linoljekvarnen, dit ingen annars kommer in.
Kontaktperson: Per Hallsten, 08-696 72 62, Statens fastighetsverk

Tornet vid Bergianska trädgården
En av de märkligare byggnadsverken i Bergianska trädgården är det torn som uppfördes i trädgården vid 1900-talets början. Nu får du komma upp i denna svårtillgängliga utsiktsplats.
Kontaktperson: Rikard Grossman, 08-696 72 76, Statens fastighetsverk

Skeppsholmens bergrum
Ön genomkorsas av långa tunnlar och stora bergrum. Förr hemliga säkerhetsutrymmen för marinens ledningscentral. I dag ekar ett stilla takdropp i de tomma och mörka gångarna. Missa inte detta.
Kontaktperson: Peter Wallin, 08-696 72 84, Statens fastighetsverk

Skeppsholmskyrkan
Med sitt åttkantiga kupolkrönta rum är detta en av Stockholms vackraste samlingslokaler. Ovanlig i den svenska byggnadstraditionen med kolonner, valvbågar, listverk, kupol och lanternin. En dold skönhet mitt i huvudstadens siluett.
Kontaktperson: Peter Wallin, 08-696 72 84, Statens fastighetsverk

I SÖDRA SVERIGE

Stenhammars gods, Flen
På godset som har medeltida rötter driver vi ett modernt jord- och skogsbruk. Godset donerades till staten på villkor att en prins av det regerande kungahuset får ha arrendet. Nu får du komma innanför godsets grindar och göra ett handtag i lagården.
Kontaktperson: Per Sandberg 018 56 48 17, Statens fastighetsverk

Mårten Skinnares hus och Hospitalsmuseet, Vadstena
Vårt bäst bevarade bostadshus från medeltiden. Med ett av landets mest fotograferade hemlighus: avträdet som hänger som en fågelholk från byggnadens tegelfasad. Kom in i hemligheterna. Även grannhuset Hospitalsmuseet bjuder på ovanliga hemligheter.
Kontaktperson: Daniel Biazzi, 08-696 70 91, Statens fastighetsverk

Karlsborgs fästning, Karlsborg
Mitt i landet på en udde i Vättern ruvar storslagna Karlsborgs fästning på rikets hemligheter. Vi drar på för fullt och leder in dig i alla gångar som vi känner till.
Kontaktperson: Lars Larsson, 0505-45 13 70, Statens fastighetsverk

Bohus fästning, Kungälv
Den norske kungen Håkon Magnussons försäkring mot Sverige från 1308. Precis – det blir en 700 år lång berättelse och i dag öppnas fästningens alla vinklar och vrår för dig.
Kontaktperson: Gerda Elversson, 031-13 76 63, Statens fastighetsverk

Pater Noster på Hamneskär, Tjörn
På onsdagskvällen den 26 september 2007 tändes åter ljuset i den 32 meter höga och 132 ton tunga röda Heidenstamfyren. Ön, som länge betraktades som obeboelig, har fått nytt liv med fyrens återupprättelse. Svårtillgänglig till och med denna dag, men ta chansen.
Kontaktperson: Anders Eydal, 031-13 78 08, Statens fastighetsverk

Citadellet, Landskrona
Danske kungen Kristian III var nog ett kontrollfreak som påbörjade Citadellet år 1549 – kontrollen vill han ha över Öresund. I freden i Roskilde 1658 blev borgen svensk. Nu kan du ta kontrollen över Öresund och alla rum för en dag.
Kontaktperson: Maria Nordh, 046-280 73 41, Statens fastighetsverk

Gråen, Landskrona
Ön Gråen har en liten fästning från 1700-talet. Den var inte lätt att bygga. Översvämningar avlöste varandra och 1778 gav man upp. Nu grönskar Gråen av koloniodlingar. Men det där lilla fästet – dit kommer du in just bara denna dag.
Kontaktperson Maria Nordh, 046-280 73 41, Statens fastighetsverk

Borgholms slott, Öland
Med anor från 1100-talet såg slottet sin storhetstid på 1600-talet. Sen förföll slottet långsamt och nu återstår en ruin – i dag en välkänd turistattraktion. Ändå finns här hemligheter, fullt av berättelser, spännande nydanande arkitektur och dolda rum.
Kontaktperson: Marlene Bergström, 0455- 300 396, Statens fastighetsverk

Länsresidens och befästningar, Karlskrona
Örlogsstaden Karlskrona är objekt nr 560 på Unescos lista över omistliga världsarv. Du följer med vår båttur till några av dess hemliga rum och befästningar från fyra århundraden. I det fina länsresidenset, som är Sveriges yngsta, kan du se sköna salar och en liten trädgård.
Kontaktperson: Ulrica Hilliam, 0455- 300 405, Statens fastighetsverk

UTANFÖR RIKETS GRÄNSER

Svenska ambassadresidenset, Helsingfors
Titta in i ditt svenska kulturarv utomlands med en imponerande representationsvåning. Nu lägger båten från Stockholm till nedanför residenset och för dagen får du höra berättelser i dessa hemliga rum. Kontaktperson: Per-Erik Ekman, 08-696 71 06, Statens fastighetsverk

Utrikesmässa i Centralposthuset, Stockholm
Kom och mingla med våra utrikesförvaltare som tar hand om Sveriges fastigheter utomlands. 135 kåkar i 65 länder, i sex världsdelar. Plus en i cyberrymden. Ambassader, generalkonsulat, kulturinstitut och residens som ger världen en bild av Sverige och oss svenskar.
Kontaktperson: Berit Nilsson, 08-696 70 21, Statens fastighetsverk

Där visas också från och med maj månad detaljerade program med visningstider, vägbeskrivningar, transporter, tillgänglighetsmöjligheter, barnaktiviteter och allt annat som händer på Hemliga rum.

Hemliga rum arrangerades för första gången 2004. Gensvaret från svenska folket var stort och hjärtligt. 52 000 nöjda personer besökte våra historiska miljöer.

Läs mer på: www.sfv.se

Pressmeddelande från: Statens fastighetsverk
Artikeln publicerad: 080326