Trollhättan har Sveriges bästa klimatarbete

I Naturskyddsföreningens ranking av kommunernas klimatarbete hamnade Trollhättan i topp. På andraplats kom Lidköping och på tredje Olofström.

Naturskyddsföreningens klimatindex har gjorts genom en enkät med en lång rad frågor kring klimatarbetet till Sveriges kommuner. 209 av landets 290 kommuner svarade på enkäten. Kommunerna har fått svara på frågor kring sina ansträngningar att minska utsläppen av växthusgaser och anpassningsåtgärder mot klimatförändringarna. Det har handlat om energi, transporter, upphandling, fysisk planering, utbildning m.m.

– Jag hoppas att enkäten blir ett tydligt kvitto för de kommuner som verkligen har gjort ett gott arbete i denna viktiga fråga och att det samtidigt blir en positiv spark på dem som ännu inte kommit upp ur startblocken. Kommunerna kan vara varandras föredömen för att driva på och inspirera till ett ökande klimatengagemang vilket är helt nödvändigt, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen publicerade den första klimatindexundersökningen 2005. Fyra av de kommuner som då hamnade bland de tolv bästa finns även med bland de tolv bästa i 2007 års index. Ambitiösa klimatmål har gett kommunerna poäng och 23 av kommunerna har mål som ligger i linje med den plan för minskning av växthusgaserna som Naturskyddsföreningen föreslår och som innebär 40 procents minskning 2020 och 90 procent 2050.

– Kommunerna är drivande i klimatfrågan idag, inte regeringen. De har skaffat sig en nyckelroll i klimatarbetet och det ger mig en stor förhoppning om att vi i Sverige kommer att kunna minska våra utsläpp av växthusgaser med 40 procent till 2020 som ett första steg, säger Mikael Karlsson.

57 procent av de svarande kommunerna har antagit ett sektorsövergripande klimatmål. Det är en ökning i jämförelse med undersökningen 2005 då 47 procent hade klimatmål. Dessutom är ytterligare 25 procent av kommunerna på väg att anta mål. I snitt planerar kommunerna att minska sina utsläpp med knappt 30 procent till 2015 – det är mer ambitiöst än det svenska nationella klimatmålet på 30 procents minskning av utsläppen i Sverige till 2020 som allianspartierna föreslog i klimatberedningen. 75 procent av kommunerna planerar också årliga uppföljningar av klimatmålen.

Tre av fyra kommuner värmer sina lokaler med förnybar energi till mer än hälften. Nästan 80 procent av kommunerna har i hög utsträckning konverterat till förnybar energi i de kommunägda lokalerna eller arbetar med det. Enkäten visar också att kommunerna i hög utsträckning arbetar med energieffektivisering av kommunägda lokaler och bostäder. Arbetet att effektivisera sker mest i kommunens egna lokaler och något mindre i bostäder.

Enligt enkäten har var tredje kommun mer än 25 procent miljöbilar av det totala antalet personbilar de äger eller leasar. I var femte kommun är mer än hälften av kommunens bilar miljöbilar. Vissa miljöbilars miljönytta beror på om de verkligen tankas med förnybart bränsle (t.ex. flexifuelbilar) och hur bränslesnåla de är. Två tredjedelar av kommunerna säger i enkäten att de följer upp vilket bränsle bilarna tankas med.

Ett område där det visar sig att kommunerna inte kommit så långt är om de undersökt hur kommunen påverkas av klimatförändringarna och om de kommunala verksamheterna behöver anpassas till dessa. Bara sju procent av de kommuner som svarat på enkäten har gjort det i hög utsträckning. Men en majoritet har börjat arbeta med detta och har på något sätt undersökt hur sårbara de är.

– Den mycket goda klimatambitionen som kommunerna har hoppas jag nu också smittar av sig i upphandlingsarbetet. De svenska kommunerna handlar för ca 150 miljarder varje år, de skulle kunna minska klimatpåverkan genom att använda upphandlingsredskapet bättre för att komma till rätta med konsumtionens klimatpåverkan, säger Emma Lindberg projektledare för klimatindex och klimathandläggare på Naturskyddsföreningen.

Läs rapporten om klimatindexundersökningen samt tabeller med alla enkätsvaren och länsvisa listor: http://www.naturskyddsforeningen/klimatindex

De tolv bästa kommunerna.

1 Trollhättan 71 Västra Götalands län
2 Lidköping 70 Västra Götalands län
3 Olofström 69 Blekinge län
4 Karlstad 67 Värmlands län
5 Östersund 66 Jämtlands län
5 Strängnäs 66 Södermanlands län
5 Stockholm 66 Stockholms län
5 Mölndal 66 Västra Götalands län
5 Göteborg 66 Västra Götalands län
6 Sundsvall 64 Västernorrlands län
6 Malmö 64 Skåne län
6 Helsingborg 64 Skåne län

Pressmeddelande från: Svenska Naturskyddsföreningen
Artikeln publicerad: 080318