Vad kännetecknar ett bra skiftschema?

AFA Försäkring har beviljat 2 000 000 kronor till Torbjörn Åkerstedt, professor och förståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, för att studera vad som kännetecknar bra och dåliga skiftscheman. Resultaten ska ge underlag för omfattande förbättringar av skiftscheman för olika yrkesgrupper.

I genomsnitt har var fjärde anställd arbete med varierande arbetstider och nästan tolv procent har ett arbete där nattarbete förekommer, enligt SCB. Tidigare forskning har visat att skiftarbete är förenat med störd sömn, trötthet och förhöjd olycksrisk i anslutning till framför allt nattarbete och på lång sikt med hjärt-/kärlsjukdom och möjligen vissa typer av cancer. Orsakerna är att skiftarbete egentligen är oförenligt med människans 24- timmarsmönster med vakenhet, sömn och vila.

- Idag saknas generella studier av vad som karaktäriserar ett ”bra” skiftschema, säger Torbjörn Åkerstedt, professor Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet . Vi vill med detta projekt beskriva vad som kännetecknar ett ”bra” respektive ”dåligt” skiftschema utifrån arbetstider, antal arbetspass i rad, sammanhängande ledighet, starttider för skift, möjlighet att påverka schemat och rotations¬ordning. Syftet är att förbättra livssituationen för de som arbetar i skift.

Omfattande studie

Studien kommer att omfatta cirka 4 000 individer och genomförs via intervjuer och in¬ventering av befintliga skiftscheman i olika branscher som pappers- och verkstadsindustri , vård och transport. Yrken som exempelvis brandmän, lokförare, ambulanspersonal och poliser kommer att ingå i studien.

Eftersom synen på skiftscheman varierar med kön, ålder, familjesituation, fritidsintressen, hälsotillstånd, yrke, land/stad med mera så kommer alla analyser att göras också på undergrupper för att kunna ta fram råd för olika grupper. Kön är sannolikt av central betydelse för hur ett optimalt schema ska se ut.

– Det är viktigt är att inhämta information om på vilket sätt schemat är bra eller dåligt baserat på tidigare kunskap, säger Torbjörn Åkerstedt. Det kan gälla störd sömn, trötthet, matsmältningsproblem, svårigheter med barntillsyn eller relationen till partner eller vänner.

- Resultaten kommer att kunna visa vilka egenskaper skiftscheman bör ha för att vara så användarvänliga som möjligt för olika yrkesgrupper och ligga till grund för omfattande förbättringar av skiftscheman, menar Torbjörn Åkerstedt. Förmodligen kommer resultaten också kunna ge en bättre förståelse för var problemen i skiftarbete egentligen ligger – sådana studier saknas helt.

Pressmeddelande från: AFA Försäkring
Artikeln publicerad: 080317