Ett utvecklat strandskydd med bättre lokal och regional förankring

I dag presenterar Miljödepartementet förslag till utvecklade strandskyddsregler. Enligt förslaget skärps strandskyddet där exploateringstrycket är stort. Lättnader föreslås där tillgången till orörda stränder är god och exploateringstrycket är lågt.

Förslaget i promemorian "Stranden - en värdefull miljö" ska nu remitteras. Regeringen siktar på att presentera en proposition under hösten.

Syftet med förslaget är komma till rätta med de problem som identifierats med det nuvarande strandskyddet - brister i tillämpningen, oklarheter i regelverket och en bristande legitimitet för strandskyddsbestämmelserna.

- Ett starkt och tydligt strandskydd är en nationell angelägenhet. Vi behöver säkra förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och ett långsiktigt hållbart skydd av strändernas naturvärden, säger Elisabet Falemo, statssekreterare på miljödepartementet i en kommentar till promemorian.

- Olika delar av landet har olika förutsättningar. Vi behöver ta tillvara behovet av utveckling i hela Sverige. Det är orimligt att det som i dag är möjligt att bygga nära vattnet där exploateringstrycket är stort medan det inte är möjligt i kommuner med en minskande befolkning, säger Elisabet Falemo.

I korthet föreslås vissa lättnader i strandskyddet i landsbygdsutvecklingsområden där tillgången till orörda stränder är god och exploateringstrycket lågt, medan strandskyddet stärks där stränderna redan har exploaterats i hög grad. Utpekande av landsbygdsutvecklingsområden föreslås ske i översiktsplaneringen enligt plan- och bygglagen. Genom översiktplaneringen garanteras möjlighet till insyn och påverkan från alla berörda intressenter.

- Genom att förtydliga lagen blir tillämpningen enklare samtidigt som kommunernas och länsstyrelsens roll gör att besluten tar hänsyn till de faktiska lokala förutsättningarna, sager Elisabet Falemo.

I syfte att få en bättre lokal och regional förankring av de beslut som fattas föreslås kommunen överta länsstyrelsens huvudansvar för beslut om dispenser från och upphävanden av strandskyddet i samband med detaljplaneläggning.

Länsstyrelsen behåller beslutanderätten i ärenden om byggande av försvarsanläggning, allmän väg eller järnväg samt för naturreservat och andra i 7 kap. miljöbalken särskilt skyddade områden. Vid beslut om såväl dispens som upphävande ska enligt förslaget krav ställas på att allmänheten ska garanteras fri passage längs stranden.

Länsstyrelsens övervakande roll stärks genom att det införs en ny möjlighet för länsstyrelsen att på eget initiativ överpröva kommunala dispens- och upphävandebeslut. Miljöorganisationers rätt att överklaga strandskyddsbeslut utökas till att utöver dispensbeslut omfatta även beslut om upphävande. Motsvarande talerätt införs även för friluftsorganisationer, vilka tidigare inte haft rätt att överklaga strandskyddsbeslut.

Pressmeddelande från: Miljödepartementet
Artikeln publicerad: 080310