Årets hittills värsta stormskador på skog

Stormen som drog in över Götaland i helgen orsakade troligen årets hittills värsta stormskador på skog med spridda vindfällen över större delen av Götaland. Omfattningen är dock avsevärt mindre än efter stormen Per. Det visar en första preliminär uppskattning av skadornas omfattning från Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen kommer att genomföra en större inventering av skadorna på skog under nästa vecka, och inväntar därmed de två stormar som SMHI förvarnat om i veckan och till helgen. En samlad inventering av stormskador efter årets många mindre stormar ger bättre underlag till Skogsstyrelsens fortsatta arbete med att förebygga barkborreskador. En stor andel vindfällen utspridda över Götaland riskerar att avsevärt förvärra riskerna för barkborreangrepp i sommar i de områden där populationen redan är hög till följd av tidigare stormar.

- Även om årets stormar var för sig inte orsakat skador i alls samma omfattning som stormarna Gudrun och Per blir den samlade summan av årets stormskador ändå ett antal miljoner kubikmeter skog. Att ta hand om det utspridda virket innan sommaren kommer att bli ett tufft arbete för skogsbruket och kräva både bra planering och förberedelser. Då är en samlad bild av skadornas omfattning till stor hjälp, säger Svante Claesson på Skogsstyrelsens analysenhet.

Upparbetning av stormfällda träd är farligt och kräver stor kunnighet. Mycket stora krafter lagras i omkullblåsta och lutande träd vilket gör uppröjningsarbetet både svårt och riskfyllt. Skogsstyrelsen avråder därför skogsägare utan rätt kunskaper från att upparbeta träd som fällts efter helgens oväder.

Pressmeddelande från: Skogsstyrelsen
Artikeln publicerad: 080225