Sveaskog miljonsatsar på bättre älgförvaltning

Nu startar Sveaskog landets enskilt största älginventering. 4 miljoner kronor per år investeras för att systematiskt genomföra flyginventeringar och inrätta en unik älgdatabank över 50 000 älgar. Syftet är att skapa en ny balanserad älgförvaltning med både älgar, jägare och skogsbruk som vinnare.

– Vintertid har vi cirka 50 000 älgar på Sveaskogs marker. För att kunna skapa harmoni mellan älgarnas välmående, jaktens uttag, jägarupplevelser, skogsbruket och övriga samhällsintressen tar vi nu ett helhetsgrepp kring en balanserad och god älgförvaltning, säger Jimmy Pettersson, Sveaskogs viltvårdschef.

Sveaskog inleder nu ett arbete som innebär ett rejält lyft i ambitionsnivån på älgförvaltningen på de egna markerna. Arbetet inleds med att inventera älgarna på stora delar av de cirka 4,4 miljoner hektar mark som Sveaskog förvaltar över hela landet. Målet är att 80 % av arealen ska vara inventerad inom tre år. Sedan är det meningen att förvaltningen ska rulla på årligen med uppföljningar och korrigeringar, som är nödvändiga då vilt ska förvaltas.

– Vi kommer att göra flyginventeringar med jämna mellanrum och vi kommer att ta hjälp med detta av duktiga entreprenörer, berättar Jimmy Pettersson.

Älginventeringen sker genom utökade och systematiska flyginventeringar samt kompletterande älgobservationer och spillningsinventeringar. Alla fakta om älgarna, såsom var i landskapet de finns, kön, ålder och antal, kommer att föras in i Sveaskogs nya älgdatabas – en älgbank – som blir ett unikt beslutsverktyg. Dessa data kopplas till företagets mål kring hur en balanserad älgförvaltning ska nås. Med konfirmerade fakta blir det lättare att göra rätt älgfoderprognoser, uppskattningar av skadetryck på skogen och rätt bedömning av hur räntan, det vill säga årstillväxten av älgstammen, ska beskattas. Regelbundna uppföljningar av mål och analyser som kopplas till övriga kända data, om exempelvis tåg och bilar som krockat med älg, ingår också i Sveaskogs älgförvaltningsarbete.

– Den kvalitet vi har idag i älgförvaltningen av kungajaktsområdena i Bergslagen, där vi har de flesta komponenter, har utgjort en mönsterbild för hur vi kommer att arbeta i hela landet, tillägger Jimmy Pettersson.

Älginventering från flyg görs på vintern, normalt under november till januari, då älgarna syns bättre mot den vita snön. För detta anlitar Sveaskog skickliga flygentreprenörer. Viktiga partners som deltar i viltvården är de cirka 30 000 jägare som jagar på Sveaskogs marker. De förväntas bl a bistå med viltrapportering och avskjutningsstatistik som är viktiga komponenter för att behålla en långsiktigt bra och attraktiv älgjakt.

Sveaskogs marker utgör basen i många viltvårdsområden och älgskötselområden i landet. Sveaskog har ambitionen att vara ett föredöme i utvecklingen av ett uthålligt nyttjande av den jaktliga resursen.

Pressmeddelande från: Sveaskog
Artikeln publicerad: 080123