Majblomman i mäktiga färger

Barn målade årets majblomma i svart och cerise. I år har barn inte bara röstat fram det vinnande förslaget, det var också barn som tog fram de tio olika förslag som det sedan var möjligt att rösta på. Majblommans insamling startar den 15 april genom att barn säljer majblommor i två veckor. Aktiviteter genomförs runt om i landet för att bekämpa barnfattigdom i Sverige.

För första gången innehåller majblomman ett svart element och den kompletterande färgen sticker ut; cerise eller purpur är en mäktig färg. Barn har tillsammans med Svenska Moderådet skapat tio olika färgförslag till majblomman 2008. De har fått lära sig om färger och modefärger.

– Det här är det yttersta beviset på att svart är en färg att räkna med. Svart är modefärgen nummer ett och majblomman får en moderiktig kombination som passar även en fashionista, säger Lotta Ahlvar på Svenska Moderådet.

Sedan 1998 är det Svenska Moderådet som sätter färg på majblomman. I år har det för första gången skett tillsammans med barn. Detta är ett av flera sätt där barn kommer till tals i projektet ”Hallå, hör på mig!”, som Majblomman driver med hjälp av medel från Allmänna Arvsfonden. Avsikten är att utveckla metoder för hur yngre barn ska komma till tals.

Lokalföreningar fyller 100 år

I fjol fyllde Majblomman 100 år. Initiativtagare var Beda Hallberg som ville använda pengarna till förebyggande insatser mot fattigdom och folksjukdomen tuberkulos bland barn och unga. Då var majblomman blå och kostade tio öre.
Lokalföreningar bildades snabbt. Redan år 1908 fanns det 113 lokalföreningar, som nu fyller 100 år. De stöttade familjer ekonomiskt och drev sommarkolonier för barn. Med sol och luft skulle sjukdomen förebyggas och lindras.

Sveriges största barnhjälpsorganisation

I dag finns det drygt 700 lokalföreningar som är en viktig del i barnets nätverk på varje ort. Uppgiften är fortsatt att uppmärksamma och bekämpa barnfattigdom i Sverige.
Omkring en kvarts miljon barn i Sverige beräknas växa upp i fattiga familjer där brist på pengar är ett ständigt problem. Det är förknippat med känslor av skam och rädsla. Många av bidragsansökningarna till Majblomman speglar vardagens vanmakt.

– Sjukdom, funktionshinder och ekonomisk utsatthet skapar en vardagens vanmakt och ett utanförskap, säger Lena Holm, Majblommans generalsekreterare.

Barn i fattiga hushåll i Sverige upplever större otrygghet både i bostadsområdet, i skolan och på väg till och från skolan. Ekonomin påverkar möjligheten att delta i skolaktiviteter när dessa – i strid med vad som sägs i lagen – är avgiftsbelagda. Också barnens fritidsaktiviteter begränsas. När andra barn går på bio eller konsert, deltar i utflykter och sportaktiviteter, stannar de fattiga barnen hemma. Barn som lever i socialt mindre gynnade familjer har också sämre hälsa.

Ideella insatser

Majblommans insamling har under en tioårsperiod ökat från 16 till 46 miljoner kronor. Men behoven är ännu större. De små gåvorna och de ideella insatserna behövs. För att kunna ge ekonomiska bidrag till enskilda barn runt om i hela landet kraftsamlar Majblomman inför årets kampanj.

Majblomman består av 15.000 ideella krafter som i lokalföreningarna självständigt bedömer och behandlar bidragsansökningar från ekonomiskt utsatta föräldrar. Mer än 80 procent av insamlade medel går till ändamålet. Det handlar om bidrag till enskilda barn, skolprojekt och forskning om barn. På riksorganisationens kansli arbetar sex personer.

Pressmeddelande från: Majblommans Riksförbund
Artikeln publicerad: 080117