Götene på plats 34 i Företagsklimatindex

Götene kommun kommer på plats 34 av 290 i Företagsklimatindex 2007, som presenteras av FSF, Forum för Småföretagsforskning. FSF har rangordnat alla Sveriges kommuner utifrån hur bra deras företagsklimat upplevs vara, med hänsyn taget till kommunernas olika förutsättningar.

Kommunernas förutsättningar att skapa ett bra klimat för företagen beror bland annat på invånarnas inkomstnivåer, andel som har högre utbildning och hur företagandet ser ut i kommunen. FSF:s Företagsklimatindex 2007 visar hur väl Sveriges olika kommuner tar tillvara på sina förutsättningar att skapa ett bra klimat för företagen.

- Vissa har det lättare än andra. Vi vill lyfta fram de kommuner som lyckats skapa ett företagsklimat som är bättre än man kan förvänta sig. Varför just dessa kommuner lyckats får framtida forskning utvisa, säger Anders Lundström, professor och vd FSF.

Högst i FSF:s Företagsklimatindex placerar sig kommuner med sämre förutsättningar, men där företagarna ändå upplever företagsklimatet som mycket bra. Vinnare är Gagnefs kommun följt av Mönsterås och Kristinehamns kommun.

- FSF:s index ger många mindre kommuner revansch för låga placeringar i Svenskt Näringslivs företagsklimatrankning, säger Anna Kremel, projektledare på FSF.

Samtliga tjugofem kommuner med bäst placering är mindre kommuner med färre än 25 000 invånare.

Förlorarna i FSF:s Företagsklimatindex är kommuner där förutsättningarna är goda men där företagarna upplever företagsklimatet som negativt. I indexets botten finner man Ekerö, följt av Värmdö och Simrishamns kommun. Sju av de tio kommuner med sämst placering ligger i Stockholms län. Vellinge, som Svenskt Näringsliv rankar som etta i sitt företagsklimatindex, ligger först på plats 124 i FSF:s företagsklimatindex.

FSF:s Företagsklimatindex 2007 baseras på fakta från Svenskt Näringslivs rankning av det lokala företagsklimatet. Skillnaden är att FSF:s Företagsklimatindex visar hur väl Sveriges olika kommuner tar tillvara på sina förutsättningar. Vissa kommuner "överpresterar" och har ett bättre företagsklimat än kommunen har förutsättningar för. Andra kommuner "underpresterar" och har ett sämre företagsklimat än kommunen har förutsättningar för. "Normalpresterande" kommuner har ett företagsklimat som motsvarar kommunens förutsättningar.

Hela rapporten finns tillgänglig på www.fsf.se

Pressmeddelande från: Forum för Småföretagsforskning
Artikeln publicerad: 071228