Flaskan som vägrade försvinna

I slutet av 60-talet lanserade Tetra Pak i samarbete med Pripps en 28 centiliters plastflaska av PVC-plast kallad Rigello. Den var förstärkt med en papphylsa för att ge den stabilitet. Ni som var med på den tiden kanske minns att den skulle vara bra för naturen då den snabbt skulle försvinna genom nedbrytning.

Plastnisse, som flaskan även kom att kallas, tillverkades senare även i 33 cl respektive 45 cl flaskor. De främsta orsakerna till Rigelloflaskans tillblivelse var omvärldens krav på låg materialförbrukning, låg avfallsvikt, låg arbetsmiljöpåverkan samt låg tillverkningskostnad. En urdrucken Rigello vägde endast 20 gram.

Flera olika sorters öl såldes i plastflaskan bl.a. Falcon, Pripps, TILL och Wårby. Även läskedrycker förekom, störst var Pripps "Car" som såldes i två smaker , röd (ananas-grape) respektive grön (citron-lime. Andra läskmärken var t.ex. Apotekarnes Grape, Apelsinsoda och Passionsfrukt, CITAT, Zingo och Fest-is. När mellanölet skulle förbjudas i Sverige 1977 så hamstrade hushållen stora mängder, Rigellon, som på grund av sin låga vikt lämpade sig vid inköp av större mängder.

Förpackningen blev aldrig någon riktig succé och tillverkningen upphörde i början av 1980-talet.

En stor misskalkylering var det nog att Rigellon skulle vara lätt nedbrytningsbar i naturen, då dom fortfarande efter 30 år dyker upp här och var i vårt svenska landskap.

Källa: Wikipedia
Artikeln publicerad: 071218