Ingen jul utan Jansson, ingen Jansson utan skarpsill

Janssons frestelse är en klassiker, inte minst på julbordet. Förutom potatis, lök och grädde behöver man ansjovis. Men ansjovis är inte alltid ansjovis. Här i Sverige är det skarpsill. Endast vid enstaka tillfällen har man träffat på arten ansjovis i våra vatten, annars finner man den på betydligt sydligare breddgrader.

Skarpsill och ansjovis. Vad är vad och var finns de? Båda tillhör ordningen sillfiskar och kan därför vara lätt att förväxla med varandra. Dock hör skarpsill till sillfamiljen medan ansjovis tillhör ansjovisfamiljen.
Den svenska ansjovisen görs nästan uteslutande på skarpsill. Fisken saltas och kryddas på ett speciellt sätt, bland annat med kanel, ättika, kryddpeppar, lagerblad, nejlika och sandel.

Utländsk ansjovis

Arten ansjovis förekommer främst i södra Europa, längs Atlantkusten, Medelhavet och Svarta havet. Utmed Afrikas västkust till södra Marocko till Kanarieöarna. I Sverige förekommer den endast sporadiskt utmed vår västkust. När vi äter denna fisk är det i form av importerade konserver. I saltad form kallas den då för sardell, som kryddad eller marinerad kallas den för ansjovis.

Svensktillverkad ansjovis

Skarpsillen är en ömtålig fisk som inte tål långa transporter och det var först vid 1800-talets mitt som man kom på metoden att använda kryddor för att ”sylta in” fisken i krukor. Produkten blev snabbt erkänd långt utanför Sveriges gränser och en rad konservfabriker i framförallt Bohuslän lanserade sina recept på ansjovis.
Skarpsillen förekommer vid bohuskusten och i Östersjön. Den lever i stora stim och fångas när den är 11-13 cm lång för att kryddas och lagras i 4-6 veckor innan den konserveras på burk och säljs som ansjovis. Förutom att denna svenska variant spelar huvudrollen i Janssons frestelse är den till exempel ett gott pålägg tillsammans med ägg och en utmärkt smaksättare till en rad rätter.

Janssons frestelse – klassikern Receptet är för 4-6 port.

1 st gul lök
10-12 st potatisar
125 g ansjovis
2 msk ansjovisspad
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk ströbröd
2 msk smör

Tillagning:

Sätt ugnen på 200°. Skala löken och skär den i tunna skivor. Fräs den mjuk i smör. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form. Droppa över lite ansjovisspad. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet och klicka över lite smör. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter till potatisen är mjuk och ytan fått fin färg.

Pressmeddelande från: Svensk Fiski
Artikeln publicerad: 071213