Julskinkan - en av de magraste på julbordet

Konsumenternas intresse för mat och hälsa ökar och vid juletid tänker hela 45 % på att äta hälsosamt. Vid Scans julundersökning framkom att många tror att julskinkan innehåller mest fett på julbordet. Vilket är felaktigt då den bara innehåller 2-3 % fett när man skärt bort fettranden. Det gör julskinkan till en av de magraste produkterna på julbordet.

- Tvärt emot vad svensken tror så är julskinkan tveklöst bland de magraste produkterna på julbordet. Köttet har en mycket låg fetthalt och den fettrand som ofta finns på julskinkan ger ökad smak och saftighet vid tillagning och griljering, men den äter man väldigt sällan. För de som tar bort fettranden har julskinkan en så låg fetthalt som 2-3 %. Det kan jämföras med julbordsklassiker som flatrökt ål, sill och kallrökt lax som generellt har en fetthalt runt 40 %, 18 % respektive13 %, säger Tove Laveskog, Scans kock.

När man väljer julskinka så tycker 28 %, enligt undersökningen, att den viktigaste egenskapen hos en julskinka är att den är mager.

Ur Scans julundersökning - Fetthalt i julmaten

  • 23 % tror att julskinkan innehåller mest fett av maten på julbordet.
  • Det är främst män (27 %) som tror att julskinkan är julbordets fetaste produkt.
  • 15 % tror att Janssons frestelse innehåller mest fett.
  • Det är främst kvinnor och 45-59 åringar (19 %) som tror att Janssons frestelse innehåller mest fett på julbordet.
  • Endast 10 % män tror att Janssons frestelse är julbordets fetaste.
  • 2 % tror att det är prinskorven som innehåller mest fett.

Pressmeddelande från: Scan AB
Artikeln publicerad: 071212