STF tar fasta på nyvaknat väderintresse

Två berättelser om Sverige. Veckokalendern 2008 är resultatet av Svenska Turistföreningens årliga fototävling. Dagbok för väderbitna är kalendern för den som vill följa året genom vädrets växlingar. STF tar fasta på ett nyvaknat väderintresse och erbjuder perfekta julklappar.

STFs medlemmar har nästan från det föreningen bildades 1885 tävlat om Årets bild från svensk natur och kultur. Det här är antagligen Sveriges äldsta fototävling. Sedan 1979 har medlemmarnas bilder publicerats i en väggkalender. 52 motiv väljs ut, ett till var och en av årets alla veckor. Resultatet blir en omväxlande Veckokalender med bilder av Sverige från det år som gått, naturen, svenskarnas arbetsliv, semester och firande av högtider samt av vädrets påverkan på stad och natur.

Dagbok för väderbitna ges ut årligen, nu för 23e gången. Den allmänna frågan om väder är i dag mer aktuell än någonsin. Håller vårt klimat på att ändras? Och hur mild var egentligen vintern 2007–2008? Den som för dagbok varje år kan själv söka svaren.

– STFs Veckokalender och Dagbok för väderbitna är berättelser om Sverige. En väggkalender som har ett motiv för varje vecka är unikt och du kan dessutom bidra själv. I dagboken följer du vädrets växlingar på ett enkelt sätt, säger Ninni Wahlsten, redaktör för STFs Veckokalender och Dagbok för väderbitna.

En jury på tre personer bedömer varje vår cirka 1500 inkomna motiv till STFs fototävling. 2007 års vinnarbidrag är taget av Mattias Bokinge och föreställer en hoppande fågel, en entita med frö i munnen. Andra bidrag har så växlande motiv som västkuststormen Per, en fullproppad vattenpark, blomster och ett luciatåg. Genom åren har många erkända fotografer bidragit och i fotovärlden är det stor prestige att bli publicerad i Veckokalendern.

I Dagbok för väderbitna finns basfakta och plats att dagligen notera egna observationer. Men också utrymme för värdefulla minnen om vårtecknen, första snön, abborren som fastnade på kroken med mera. Dagbok för väderbitna är illustrerad med vackra målningar av kända svenska konstnärer. I år är illustratören Margareta Sjödin.

Veckokalendern och Dagbok för väderbitna kan köpas i STFs medlemsbutik på hemsidan samt i bokhandeln.

Beställ senast 17 december för att få säker leverans av en årlig tradition i brevlådan före julafton.

Pressmeddelande från: Svenska Turistföreningen, STF
Artikeln publicerad: 071208