Essunga kommun – nu i en högre division

Nytt vapen, ny grafisk profil, ny vision och nya fullmäktigemål, låg brottslighet, låg arbetslöshet med den lägsta ungdomsarbetslösheten i regionen och bra kommunal ekonomi – det senaste året har varit ett positivt och aktivt år för Essunga kommun mitt i Västra Götaland. Och detta är bara några exempel.

- Förra veckan hamnade vi på andra plats för årets bästa turistfolder, säger Bo Cerdier, en nöjd kommunchef.

Andra positiva händelser, baserade på ett långsiktigt arbete, är placeringen på Svensk Näringslivs lista vad gäller företagsvänlighet. I år har man gått upp arton platser och ligger på 59:e plats bland Sveriges 290 kommuner – en plats som man delar med Göteborg - och häromveckan fick kommunen nytt, lägre vägnummer.

Nästa år firar Essunga kommun med sina 5.700 invånare tjugofem år.

-Kommunen var mellan 1974 och 1983 ihopslagen med Vara kommun.

Det äktenskapet höll i nio år. Sedan dess har man mått bra av att vara ”singel”.

- Kommunfullmäktige beslöt igår att satsa 50.000 kr på jubileumsåret nästa år.

Vad exakt som kommer att hända kommer man att diskutera inom den närmaste tiden eftersom det är mycket att fira både i den kommunala sfären och ute bland företagen. Företaget Ginza, ett av Sveriges största och äldsta e-handelföretag inom musik, film och spel, fyller nämligen jämnt. Det är även både kommunens musikskola och kommunens egen musikkår.

- Ginza fyller 40 år, musikskolan 50 år och musikkåren 60 år, säger Bo Cerdier.

Lions Club har också jubileum, femtio år har föreningen funnits.

Prisbelönt folder

Förra veckan fick kommunens folder, som tagits fram i dess turistorganisation VästgötaLandet – ett samarbete med Grästorp, Vara och Essunga kommuner – ett andra plats i den nationella tävlingen ”Bästa Rese- och Turistbroschyrer”.

- Det är en informativ broschyr med anknytning till Linnéåret, säger Bo Cerdier.

- Man ansåg att foldern hade ett nytt grepp med högt informationsvärde.

Juryn hade fått in drygt 70 tävlingsbidrag från både utländska och svenska researrangörer och producenter.

Stor framtidstro

Kommunens stora satsning på projektet Stallaholm är ett exempel på att man tror på framtiden.

- Det är det största utvecklingsprojektet vi haft. Under loppet av fyra år satsar kommunen drygt tio miljoner, berättar Bo Cerdier.

I denna satsning ingår bland annat en ny scen – Nossebro Scen – skateboardbana, nya gång- och cykelvägar, planering inför byggandet av en ny idrotts- och konsthall och mycket mera.

Men man har även andra stora planer på gång. Ett nytt flervåningshus ”Åsikten”, vars storlek är ställd i realtion till kringliggande bebyggelse, har väckt stora förväntningar. Intresset är mycket stort från allmänheten och bostadskön växer för varje dag. Vackra tomter intill ån Nossan har också stort intresse.

Även utanför centralorten Nossebro finns stor framtidstro. Flera yngre lantbrukare bygger ut och bygger till sina gårdar. Ån Nossan, som flyter igenom hela kommunen har uppmärksammats på olika sätt. Turistsatsningen på det gemensamma projektet VästgötaLandet övergår efter nyår till ekonomisk förening med flera företagare inblandade.

Nytt vägnummer

Kommmunen är en av de få kommuner i länet – eller kanske den enda – som endast haft fyrsiffriga vägnummer till centralorten. Men häromveckan byttes vägen Grästorp-Nossebro- E20 (Lekåsa) ut till ett tresiffrigt vägnummer – 186.

- Vi har fått vår första primära länsväg.

Det är Vägverket, som tagit till sig kommunens önskemål att få nytt vägnummer på sträckan Grästorp-Lekåsa.

- Omnumreringen från fyrsiffrig till tresiffrig väg innebär bland annat förväntningar på bättre skötsel. Dessutom innebär det lättare att kommunens centralort Nossebro lättare upptäcks på vägkartor, säger Bo Cerdier.

Och de goda vindarna verkar fortsätta att blåsa. Ett av kommunens starkaste varumärken, Nossebro Marknad med 104 år på nacken, planerar att deltaga i ett större EU-projekt.

- Det blir dock klart först vid nyår, men det finns goda förutsättningar att det går igenom.

Placeringen mitt i länet och med Göteborg på endast en timmes avstånd gör att kommunen är attraktiv. Bostadskön är förhållandevis lång och efterfrågan på bostäder ökar.

- Det finns en stor framtidstro i vår kommun, avslutar kommunchef Bo Cerdier.

Pressmeddelande från: Essunga kommun
Artikeln publicerad: 071128