Varning för halka – unikt svenskt system kan rädda liv

”Dagens bilar är rullande datacentraler”, säger Pär Ekström, projektledare på Caran och initiativtagare till projektet. ” Vi hämtar information från bilens ABS och ESP-funktioner som mäter friktionen mot vägbanan och på detta sätt kan vi få information om var det är halt i samma stund som det upptäcks.”

I dagsläget tittar vi ut genom fönstret, lyssnar på väderleksrapporten och letar information på Internet och tror att vi får kunskap om vinterväglaget. Men den information vi fått bygger på prognoser. Tyvärr blir vi medvetna om halkan först när den drabbar oss, vilket kan få förödande konsekvenser. Enligt en nordisk undersökning kan endast 14% av alla förare på rätt sätt bedöma om en väg är hal och vid halt väglag är olycksrisken 20 gånger så stor. Därför skulle SRIS kunna betyda mycket för trafiksäkerheten.

Projektet är nu inne i sin andra testfas och 100 testbilar kommer under vintern att leverera information om väglaget. 90 bilar kommer att finnas i Göteborgsregionen och 10 bilar i Stockholm. Bilarna talar om vart och när deras antisladd-, antispinn- och ABS-funktioner aktiveras och denna information vägs sedan in tillsammans med information från väderstationer som är utplacerade längs med vägarna. Halkinformationen kan sedan meddelas trafikanter via radio, navigatorer i bilarna, mobiltelefon och internet. Att kunna ge trafikanterna rätt väglagsinformation i rätt tid kommer att göra att vi kan planera och påverka hur vi kör. Vi kan välja att köra annan väg, köra försiktigare eller välja att stanna hemma, och detta är en viktig faktor för att bilisten ska bidra till trafiksäkerheten.

Att vinterväghållarna också kan få denna information innebär att de lättare kan bedöma vilka insatser som ska göras och vilket resultat deras åtgärder har gett. I framtiden ska även plogbilarna registrera sina åtgärder och då kommer vi att få mer aktuell information var vintervägarna har blivit åtgärdade och kan planera vår körning därefter.

”Min förhoppning är att företag och myndigheter ska se detta system som ett effektivt sätt att förbättra trafiksäkerheten och som en av byggstenarna i nollvisionen” avslutar Pär Ekström.

Projektet är ett samarbete mellan Vägverket, IVSS, Saab Automobile, Caran, Bilia, Klimator, WM-data, Combitech, Caran-Eis och VTI. Projektet startades 2006 och kommer att pågå till och med 2008.

Pressmeddelande från: Caran AB
Artikeln publicerad: 071105