Nytt beslut för länets äldsta naturreservat - Östra och Västra Fågelön

Länsstyrelsen har fattat nytt beslut för länets äldsta naturreservat, Östra och Västra Fågelön. Med det nya beslutet ökar möjligheterna att förbättra skötseln som tyvärr länge varit eftersatt. Genom att också införa tillträdesförbud till området under april-juli, får häckande tärnor, måsfåglar och änder vara ifred under den känsligaste tiden.

Naturreservatet Östra och Västra Fågelön ligger ca 300 m ut i Vänern väster om Kinnekulle, en dryg km norr om Blombergs hamn. Här etablerades Vänerns första skrattmåskoloni, vilket starkt bidrog till att skären skyddades som naturminne redan 1923. Dessutom saknar stränderna utmed hela Kinneviken i stort sett andra skär lämpliga för fågelhäckning, kala skär som sticker upp tillräckligt högt ovanför vattenytan.

Även om skrattmåsen numera är en vanlig fågel i Vänern, är de bägge flacka skären med sin mosaik av bergklackar, partier med vittringsgrus och ytor med rikare vegetation fortfarande en viktig häckningsplats för olika arter sjöfågel. Fisktärna, strandskata, och småskrake är exempel på detta, de båda sistnämnda häckar gärna i skydd av mås- och tärnkolonier. Reservatet är numera också ett s.k. Natura 2000-område för att det hyser värdefulla livsmiljöer och arter i ett EU-perspektiv.

I skötseln av området ingår att hejda den pågående igenväxningen genom att röja träd och flertalet buskar. - Det nya beslutet ger oss möjlighet att återfå och bibehålla fina häckningsmiljöer för främst tärnor och måsar, som vi hoppas snabbt svarar på röjningarna, säger Jennie Niesel, biolog på Länsstyrelsen.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen
Artikeln publicerad: 071023