Älgjakten startar i södra Sverige, men på färre älgar!

Nu är det bara en vecka kvar! Måndagen den 8 oktober startar älgjakten från Siljan och söderut. Älgen är vårt viktigaste vilt och ger både upplevelser och cirka 11000 ton kött med nyttiga omega-3 fettsyror. Ändå fortsätter stammen att minska. – Vi tycker att älgstammen kan tillåtas öka i Sverige, säger Göran Bergqvist, klövviltkonsulent på Svenska Jägareförbundet.

För Sverige har älgen blivit en nationalsymbol som står för vår fantastiska natur och de upplevelser som den erbjuder. Skogsforskare vid Skogforsk, framhåller att älgen bidrar till att öka artrikedomen och den biologiska mångfalden. Älgens tramp, bete, spillning och urin skapar goda förutsättningar för många arter som annars skulle ha det svårt i en ”ostörd” miljö
- Vi provar nya foderskapande åtgärder och det pågår projektstudier som ska ge mer viltbete – allt för att minimera riskerna för skogsskador, säger Göran Bergqvist.
- Vargens återkomst ställer också krav på förvaltningen. Redan dagens vargstam på cirka 150 djur, dödar flera tusen älgar årligen. – Detta måste vi också väga in när vi diskuterar älgstammens storlek, tillägger Björn Löfgren, jaktvårdskonsulent i Värmland och i Örebro.

Älgstammen har minskat sedan 80-talet då 174 400 älgar sköts 1982. Förra jaktsäsongen fälldes endast 82 000 älgar. Älgstammen varierar från län till län, endast i Jönköpings, Kronobergs, Blekinge och Kalmar län ökar älgstammen. I Halland, Skåne, Uppsala, Västmanland,
Södermanland och i Östergötland samt i Norrbotten är älgstammen oförändrad. I övriga län, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro, Stockholm och i Västra Götaland, fortsätter älgstammen att gå ner.
De 300 000 svenska jägarna hoppas att ett framtida älgjaktsystem skall lyfta fram älgens stora värde för Sverige som nation.

Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet
Artikeln publicerad: 071002