Mina dikter - "förord till tystnaden"


Leif Olsson tillsammans med författaren Tomas Tranströmer

Så säger Tomas Tranströmer själv om sina dikter. Söndagen den 16 september kan man höra Tranströmers lyrik i Brunnskyrkan, Lundsbrunn, det blir Svensk urpremiär. Framträdanden följer sen på olika platser i Sverige, samt i utlandet, där de svenska ambassaderna hjälper till med arrangemangen. Han sägs allmänt vara vår främste Nobelpriskandidat. I programmet spelas också musik av Franz Liszt. Det är Leif Olsson som valt att framföra ett urval av Tomas Tranströmers dikter, tillsammans med konsertpianisten Lars Hägglund.

Tomas Tranströmers diktning är lekfull och starkt konkret, Ibland med en dov underton, ibland friskt surrealistisk. Trots att han kallar sin diktning "förord till tystnaden" vibrerar den av musik. Han är själv musiker med förkärlek för Liszt. Han skildrar också vår natur på ett personligt sätt.

"Vi vill med programmet göra Tranströmers diktning tillgänglig för en större publik. Hans kortfattade stil, hans klara bilder liksom hans filosofiska funderingar, som han delar med många av oss, har en kvalitet som man inte kan gå förbi oberörd," säger Leif Olsson, som tidigare presenterat många författare på lyrikaftnar, och som ägnat ett stort antal radioprogram åt lyrik och teater. "Det är inte särskilt svårt att följa med i Tranströmers tankeresor. Man känner igen sig i dikterna, i hans drömmar och svindlande associationer. Han har gett sin välsignelse till vårt program och är mycket intresserad av vårt musikval." Tomas Tranströmer finns översatt till över 30 språk, och är ett stort namn i Europa och USA, där han gjort många föreläsningsturnéer.

Musiken, av Franz Liszt, liksom Tranströmers diktning, är tidlös.. Den framföres av konsertpianisten Lars Hägglund, som gjort åtskilliga soloturnéer över hela världen, bl.a. 9 veckor i Kina, Brasilien m fl länder. Han är en hängiven Liszttolkare och har framträtt tillsammans med Leif Olsson bl a på Svenska Kulturhuset i Paris med lyrik och musik.

Artikeln publicerad: 070910