Starkt lokalt motstånd mot medeltidsby i Forshem

På måndagskvällen anordnades ett informationsmöte i Församlingshemmet i Forshem angående planerna på "Medeltidens Värld". Intresset för projektet har sedan ett tidigare möte i början av året trappats upp och valsat runt i media med både negativa och positiva tongångar. Kvällens möte lockade ett 80-tal personer och lokalen fylldes till sista plats.

Gert Rahm från kommunen, som även ingår i projektgruppen, hälsade alla välkomna till mötet och informerade inledningsvis helt kort om att man den senaste tiden fått in starka argument mot den tidigare tänkta placeringen av medelidsbyn och att man nu tagit fram tre nya alternativa placeringar i närheten av Forshem.

Anja Praesto tog sen över och berättade lite om hur hon kom i kontakt med böckerna om Arn för ca 10 år sedan och hur man sen såg möjligheten att dra nytta av detta i Skaraborg. När man drog igång 1999 hade man ingen aning om vad som komma skulle och man trodde då att intresset skulle hålla i sig under något år. Men som alla säkert känner till vid det här laget så tog det rejäl fart, och nådde sin kulmen under 2002, därefter har besökssiffrorna dalat men har nu börjat vända upp igen med anledning av de kommande filmerna. Parallellt med Arn så har man även jobbat med andra medeltidsprojekt där "Medeltidens Värld" i Forshem är en del av en helhet i Skaraborg där även Gudhem, Kungslena och Varnhem ingår. Arn bör ses som en inkörsport eller dörröppnare till vår verkliga historia då en kulturrelaterad turism är en framtidsbransch då folk gärna vill lära sig något under sin fritid. När det gäller Arn-filmerna så är filmandet i Sverige avslutat och man har flyttat över till skottland för att ta en del scener, sen år det "klippa och klistra" som gäller för att färdigställa filmerna. Den första kommer att ha världspremiär på Grand i Skara den 17 december i år.

Efter Anjas inlägg började frågorna från Forshemsborna att strömma in till projektledningen, och redan från början stod det klart att det byggts upp ett massivt motstånd mot att anlägga medeltidsbyn just i Forshem. En sommarboende undrade över varför man är så negativ till projektet och fick genast svar på tal att man inte vill ha hit en massa turister inpå knutarna och att den lilla byn inte kan svälja de stora turistmängder man räknar med skall komma.

Charlotte Backman som är projektledare presenterade sen hur nuläget ser ut och vad som hänt sen mötet i januari. En förstudie har inletts för att ta reda på alla fakta, lägga upp en budget och en affärsplan, inleda kontakter med bidragsgivare och finansiärer, starta upp ett närverk för olika tänkbara aktörer, ta fram förslag på planskiss hur man skall kunna återskapa en medeltida stormannagård m.m. Kommunen har fattat beslut att köpa in kulisserna (husen) från Arn-filmen, vilka nu står uppställda i Varnhem och på Kållandsö, man har även fattat ett principbeslut att satsa mellan 5 till 7 miljoner kronor i projektet, definitivt beslut tas i september. Man har även tagit kontakt med en lokal entreprenör som är intresserad av att driva den affärsmässiga verksamheten, men man ville inte i nuläget presentera något namn. I augusti räknar man med att kulisserna skall monteras ner och transporteras till förvaring innan de kommer att sättas upp på den plats som blir bestämd.

Då den först tilltänkta platsen i Forshem mötte ett starkt lokalt motstånd har man arbetat fram förslag på tre alternativa placeringar. Man har utgått från att de bör ha bra tillgänglighet, ligga relativt avskilt men ändå i närhet av bra transportväg. Förslag 1 ligger vid Sjöråsån strax öster om Gössäter, förslag 2 ungefär vid Vässlavägen på gamla vägen mellan Hällekis och Forshem och förslag tre strax öster om Kinnekulle Tomat.

Kommunstyrelsens ordförande Bo Bergsten tog till orda och sa att detta projekt är en otroligt stor möjlighet för bygden, så stort att det kanske bara dyker upp en gång under en mansålder. Och man får ju en gratis reklamfilm för bygden värd över 200 miljoner kronor i de kommande Arn-filmerna, men om inte de flesta tror på projektet så är det stor risk för att allt kommer att gå förlorat.

Därefter började frågorna och kommentarerna droppa in på allvar, och merparten bar en doft av stark kritik och negativa vibbar. Här följer ett kort sammandrag av några frågor och kommentarer:

-Hur många besökare måste anläggningen få för att den skall gå runt ekonomiskt?
Svar: Runt 45 000 besökare på årsbasis, men man räknar med 60 000.

-Varför skall den placeras just i Forshem?
Svar: Den kan kopplas till historien i Forshem, riddare, korståg m.m.

En åhörare som kollat upp med andra liknade anläggningar hade fått svaret att de ansåg att 60 000 besökare var alldeles för lite och att snarare 150 000 - 200 000 är mer realistiskt för att det skall gå runt.

30 miljoner är en grundinvestering i uppstarten, driften beräknas till 6 miljoner om året, ägandet skall delas upp i ett fastighetsbolag, där kommunen skall vara majoritetsägare, och ett driftbolag.

Varför hoppade Tibro kommun av som spekulant på kulisserna?
Svar: Tibro har troligen inte den nödvändiga historiska profilen och förutsättningarna,
Kommentar från en åhörare: -Vi är rädda för att det skall bli oseriöst och tivoliaktigt.

- Hur stor markareal kommer att gå åt för anläggningen?
Svar: Byggyta omkring 4-5 hektar och så buffertzoner runt omkring för att säkra att inget i direkt närhet ändras, t.ex. skogsavverkning m.m.

En fråga angående ett likande projekt i Kalmar, "Salvestaden" togs upp. Ett projekt som inte gått så bra. En förklaring gavs att detta projekt som hade sin grund i en TV-serie och från början drevs som ett pedagogiskt projekt för barn byggdes upp av dåliga kulisser som hade några års hållbarhet, när man sen skulle satsa på en mer permanent anläggning placerades den inte där den var tänkt från början utan vid en motorväg och hamnade på så sätt helt fel och förlorade intresse. Men man har tagit till sig lärdomar från Salvestaden, Foteviken och andra ställen med likande anläggningar i hopp om att nu kunna prestera något enastående bra.

En taleskvinna för gruppen "Forshems bevarande" tog nu till orda, och här hade man gjort ett grundligt efterforskningsarbete hos ett antal personer och instanser. Hon sa dock inledningsvis att man var för en levande landbygd och för turism, men sen följde i rask takt ett antal citat från personer man varit i kontakt med, som t.ex.
-En utgrävningsledare som tackat nej till deltagande i projektet då han mest tyckte det likande ett tivoli.
-En bygghantverksskola som inte ville ha med projektet att göra och att kulisserna inte skulle betraktas på annat vis än just kulisser och ville inte delta. Detta kommenterades senare av projektledningen att man aldrig gått ut med att skolan skulle ha varit involverad.
-En museechef som var ytterst förvånad att inte bygghantverksskolan var med och att man bara sysslar med autentiska historiska lämningar.
-Skara Stift som sade sig inte ha blivit informerade om projektet och inte hade något engagemang i frågan. Detta tillbakavisades dock senare av Charlotte Backman som hade lämnat en projektbeskrivning till någon i stiftet.
-En ordförande i regionens utvecklingsnämnd som inte har lovat några pengar till projektet utan hellre satsar pengar på autentiskt material.
-En länsantikvarie som sade sig inte känna till projektet alls men ansåg att man skall ta största möjliga hänsyn till Forshems kyrkby och dess historiska värden.
Det var en starkt kritisk essä som presenterades av gruppen "Forshems bevarande" och som "grädde på moset" kommer dom att överklaga i alla instanser om "detta tivoli" läggs i närhet av Forshem och dessutom ta presenterad advokat till hjälp med detta. Efter detta kunde en tung suck bestämt anas från de som såg fördelarna med denna medeltidsby. Den pålästa och aggressiva motståndsgruppen såg ut att definitivt ha lagt locket på för projektet i Forshem och dess närhet och verkade inte på något sätt vara villiga till några som helst kompromisser i denna fråga.

Men det fanns trots allt några som vågade gå upp till kamp mot den starka motståndsgruppen och en av dessa menade att om man gör på rätt sätt så kan byn dra nytta av anläggningen, om den placeras på rätt ställe och att man får bort trafiken från samhället. Kyrkan ligger där den ligger och när filmerna kommer att visas så lär det komma åtskilliga turister igen till Forshem, vare sig man vill eller inte, dom kan man ju knappast handgripligen stoppa, bättre att få en parkering för dessa vid en anläggning strax utanför byn.

-Den restaurang för 300 gäster som finns med i anläggningsplanerna, kommer den att ta död på krögaren i Forshem?
Svar: Anläggningen och det stora antalet besökare ger plats för fler entreprenörer inom olika områden.

En av mötesdeltagarna tyckte att projektet inte ger några som helst fördelar för byn utan bara nackdelar men fick till svar att det kommer att generera utveckling av annan verksamhet på sikt.

-Hur många anställda kommer att jobba i anläggningen?
Svar: Två stycken helårsanställda, tio säsongsanställda och sen tillkommer andra inbjudna aktörer som vill jobba med sin verksamhet i medeltidsbyn. Dessutom kommer den planerade entrébyggnaden att generera ett antal arbetstillfällen.

-Hur många anställda skall det finnas i anläggningen - arbetstillfällen 2 helårsanställda 10 säsongsanställda inhyrning av andra aktörer, grupper som är intresserade av medeltiden.

Bo Bergsten ställde en fråga till motståndsgruppen vilka dom var och om dom alla hade samma synsätt, en principiell ståndpunkt mot medeltidsbyn, han hade hoppas på att de skulle kunna prata med varandra utan ovänskap. Och att det skulle föras en seriös diskussion om projektet. Och frågan om inlösen av fastighet som florerat i media kommenterade Bergsten att det aldrig har varit aktuellt och att det skall väldigt mycket till innan en kommun tar till en sådan drastisk åtgärd, det kommer inte att ske i detta fall. Motståndsgruppen kontrade med att säga att de tyckte sig ha blivit helt förbisedda i byn.

Jennie Mörk (m) ansåg att man bör föra en konstruktiv dialog och inte bara kasta skit på varandra utan se lite mer till vad det ger kommunen i stort i längden, alla fakta finns inte när man har valt att informera i detta tidiga skede.

Stadsarkitekt Per Seiving svarade på en fråga angående detaljplan, att någon sådan kan man inte presenterad förrän man vet var anläggningen skall ligga, så den kommer i ett senare skede. Men anläggningen kommer i ett inledningsskede bestå av ca 15 hus och byn kommer sen att utvecklas efter intresse under många år.

Oppositionsråd Kent Selmosson sa att "Medeltidens Värld" inte kommer att byggas färdigt på en gång, en del blir färdigt nästa år för att kunna ta hand om de turister som kommer hit med anledning av filmen. Oavsett om vi får en medeltidsby eller inte så lär det komma väldigt många besökare till Forshem. Vi måste växa och utvecklas.

Efter en liten kaffepaus så tog man till slut upp en av mötets verkligt viktiga frågor, vad besökarna tyckte om de tre alternativa placeringarna av medeltidsbyn som tidigare presenterats.

Någon menade att om man väljer förslag två så kan besökarna ta sig in till Forshem för besöka att kyrka, gästgiveri m.m. till fots, om det blir något av de andra förslagen så ligger de för långt bort och då får man ändå in trafiken. Kommentar på detta kom genast från en annan boende i samhället, han ville definitivt inte ha en massa turister springande i sin trädgård så förslag två var heller inte bra. Kontentan av det hela var man inte överhuvudtaget vill ha någon anläggning i Forshems närhet oavsett var den placeras, Bergsten undrade om protestgruppen planerade överklagan gällde alla alternativa placeringar och fick som svar,: -Alla som ligger i närheten av Forshem.

Nästa steg i denna turbulenta karusell kommer att bli att till slut försöka hitta en plats att placera den omstridda medeltidsbyn på, om inte här så på något annat ställe där protesterna kanske är färre och utvecklingsmöjligheterna ses som övervägande. Därefter kommer förhoppningsvis en planprocess att påbörjas i september. Vidare information kommer att ske efter att ett beslut fattats och därefter troligtvis fortlöpande information veckovis via en hemsida för projektet.

Mötet avslutades och små grupper samlades utanför församlingshemmet, helt tydligt uppdelade gruppering för och emot. Sista kommentaren jag själv uppfattade innan jag lämnade Forshem denna kväll var: -Det är stor risk för att denna infekterade fråga kommer att få följdverkningar och dela upp byn i två läger, inte alls bra för ett så litet samhälle som Forshem där alla känner alla och där man bor tätt inpå varandra.

Artikeln publicerad: 070703