Samarbete förbättrar fisketillsynen i Vänern

För att effektivisera och stärka fisketillsynen i Vänern har Fiskeriverket, Kustbevakningen och Länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmlands län bildat en samarbetsgrupp. Genom utökat samarbete ska fisken och fiskets framtid säkras genom att bland annat kontrollen av dåligt märkta fiskeredskap prioriteras.

Fisketillsynen är en mycket viktig del av det fiskevårdande arbetet. Särskilt viktigt är att kontrollera efterlevnaden av de bestämmelser som tillkommit för att skydda hotade arter och stammar. Fisketillsynen bidrar också till att möjliggöra att fiske med olika inriktningar kan utövas i ordnade former.

Under 2006 påbörjades ett samarbete mellan länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland för att förbättra fisketillsynen i Vänern. För att ytterligare utveckla och effektivisera fisketillsynen i Vänern har en samarbetsgrupp bildats, i vilken också Kustbevakningen och Fiskeriverket ingår. Genom att nu tvärsektoriellt samla alla inom förvaltningen av Vänerns fiskresurser hoppas man få till stånd en god och effektiv fiskevård.

Ett exempel på ett område där samarbete idag behövs är utmärkningen av fiskeredskap. Den tillsynsverksamhet som så långt bedrivits i år har registrerat att efterlevnaden av märkning och utmärkning av fiskeredskap är eftersatt. För att komma tillrätta med detta problem är det nödvändigt med ett samarbete där man kan samla alla gemensamma resurser för att lyckas få till stånd en förändring på sjön.

-I detta sammanhang är det viktigt att komma ihåg att för att skydda de fiskbestånd som finns i sjön och för att skapa en miljö där alla kan vistas och verka samtidigt är det viktigt att alla följer de regler som finns, påpekar länsfiskekonsulent David Johansson.
-Det är ett gemensamt ansvar och utgör grunden för att den resurs som fiskbestånden utgör skall få finnas kvar till kommande generationer.

Tips om överträdelser av gällande fiskeregler tas tacksamt emot och det går bra att vara anonym. Tipsen kan lämnas till kustbevakningen eller närmaste länsstyrelse.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen
Artikeln publicerad: 070619