Flytvästen kan rädda många liv

Många drunkningsolyckor beror på att flytväst inte har använts eller att den använts på ett felaktigt sätt. Under 2006 omkom 38 personer i samband med småbåtsolyckor. De senaste tio åren har fler än 400 personer drunknat i samband med fritidsbåtar.

Tyvärr förbereder sig inte alla för en olycka där någon faller eller tvingas hoppa överbord och det finns säkert de som inte tycker sig ha råd att skaffa en flytväst. Men de vet troligen inte att det går att låna en från någon av de fler än 300 flytvästdepåer som finns i Sverige.

-Flytvästen är en billig livförsäkring och Sverige borde överväga att följa Norge där det enligt lag är förarens ansvar att det ska finnas godkända flytvästar till alla som är ombord på båten, säger Anders Wernesten, informationsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet, SLS. Detta borde vara en enkel sak att kompletera det liggande förslaget från Sjöfartsverket om obligatorisk "båtkörkort" med obligatorisk flytväst.

Sjöfartsverkets utredning visar att av dem som drunknat inom fritidsbåtstrafiken skulle åtta av tio ha räddats, om de använt flytväst.

Vid fiske från stränder och klippor är västen också en bra trygghet. Små barn som leker i och vid vatten kan med fördel använda flytväst som en extra säkerhet, givetvis i kombination med ständig tillsyn.

När du köper flytväst, tänk efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Ta hänsyn till simkunnighet och vattenvana. Köp bara flytvästar som är CE-märkta, oavsett modell.

Allmänt

Flytplagg är till för den som är simkunnig. Den ger en bra rörlighet vid till exempel fiske, paddling och andra vattenaktiviteter. Flytplagget håller bäraren flytande men vänder inte till ryggläge.

Räddningsvästen har flytkraften koncentrerad till framsidan och till kragen. Bäraren vänds i ryggläge de han eller hon hamnar i vattnet. Barn under 30 kg och inte simkunniga personer väljer en räddningsväst.

En flytväst ska alltid sitta bra så att den inte "glappar och åker omkring". Att flytvästen har bra passform är ofta viktigare än att den har exakt rätt viktklass.

Ett barns räddningsväst ska provas ut noga så att den sitter bra och att passformen är rätt. Köp aldrig en väst "att växa i". Räddningsvästar är utformade för att snabbt vända barnet till ryggläge, även om barnet bär blöja. Ett handtag i nacken gör det lättare att lyfta upp ett barn som fallit i vattnet.

Provar flytvästen gör barn och vuxna lämpligen tillsammans. Det är viktigt att få känna hur det är att ramla i, ligga stilla och se att västen ger den hjälp som den är avsedd för under lugna och kontrollerade former. Det ger trygghet för alla. När olyckan är framme får det inte vara den första gång som man kommer i kontakt med vattnet tillsammans med räddningsvästen.

Män över 50 flyter inte

Den typiska båtolyckan sker när en man över 50 år ger sig ut ensam för att fiska. Båtturen sker i en liten sjö i lugnt väder. Mannen använder inte flytväst och är ensam när han faller överbord. Om mannen använt flytväst skulle hans överlevnadschanser ha ökat avsevärt. Många turister är ovana vid våra svenska väder- och vattenförhållanden. Kunskap om behovet av flytväst och våra kalla vatten saknas ofta vilket leder till onödiga drunkningstillbud.

Livförsäkring att låna gratis

De som tycker att flytvästen är en kostsam investering för ett enstaka tillfälle kan få låna en. Svenska Livräddningssällskapet har medverkat till att det i Sverige finns fler än 300 flytvästdepåer över hela landet där det går att låna räddningsvästar gratis eller till en mycket låg kostnad.

FAKTA

Det finns i huvudsak tre modeller av flytväst att välja på :

· Flytplagg 50 N
· Räddningsväst 100 N
· Räddningsväst 150 N. N står för Newton och mäter hur stor flytkraft västen har i vattnet.

Flytplagg 50 N

Flytplagg 50 N kallas vanligen för seglar- eller fiskeväst. Det är en modell som passar för den som måste kunna röra sig lätt och smidigt.
Flytplagg ska bara användas av simkunniga personer och inte av barn som väger under 30 kilo. Man ska också veta att hjälp finns nära till hands.

Räddningsväst 100 N

Räddningsväst 100 N känns igen på att den har en krage och det mesta av flytkraften på framsidan. Det här är flytvästen för barn och personer som inte kan simma. Räddningsvästen vänder en medvetslös person till ryggläge. Västen ska ha ordentliga reflexer och visselpipa. Färgen ska vara gul, orange eller röd.

Räddningsväst 150 N

Räddningsväst 150 N är en uppblåsbar flytväst som är tänkt för situationer när det ställs stora krav på rörlighet och hög säkerhet. Västarna har en gaspatron och finns som hel- och halvautomatiska. Liksom andra räddningsvästar finns reflexer och visselpipa.
Räddningsväst 150N har dessutom en lyftögla, som håller för att lyfta en människa som är nedtyngd av blöta kläder.

Hyra/låna eller köpa begagnat

Om du köper begagnad flytväst, kontrollera att sömmar, spännen, band och ytterhölje. Äldre västar blir gärna sköra i yttertyget. Köp bara CE-märkta västar.
I många kommuner kan man hyra flytvästar. Du kan få reda på var genom att gå in på Svenska Livräddningssällskapets förteckning över flytvästdepåer på www.sls.a.se, eller kontakta Konsumentvägledningen i din kommun.

Pressmeddelande från: Svenska Livräddningssällskapet
Artikeln publicerad: 070616