Stort intresse att skrota gamla bilar

Möjligheten att få 4 000 kr i ersättning för att skrota sin bil har fått stort gensvar. Totalt kommer mer än 25 000 bilar skrotas, med betydande miljövinster som följd. Under den första dagen har Vägverket mottagit anmälningar som motsvarar minst 60 miljoner ur bilskrotningsfonden. Det stora intresset gör att Vägverket bedömer att pengarna som finns i bilskrotningsfonden tar slut under helgen.

– Det stora intresset känns väldigt positivt. Det är glädjande att människor är beredda att skrota sina gamla och miljömässigt dåliga bilar och på så sätt bidra till en bättre miljö, säger Kjell-Åke Sjödin, fordonsexpert på Vägverkets trafikregister.

Totalt fanns 102 miljoner kronor i Bilskrotningsfonden vid månadsskiftet maj/juni. Redan under första dagen har tillräckligt många anmälningar kommit in till Vägverket att man bedömer att fondens medel tar slut under helgen. Utbetalningar kommer att ske utifrån den ordning anmälningarna har kommit in till Vägverket och så länge det finns medel kvar i fonden.

Någon skrotningsersättning för anmälningar som kommer in därefter kommer inte att kunna betalas ut.

– Givetvis känns det tråkigt att inte kunna betala ut ersättning till alla som skrotar sin bil, men de avsatta pengarna är slut. Att gamla och miljömässigt dåliga bilar skrotas är glädjande och en positiv miljöinsats av den enskilde bilägaren, avslutar Kjell-Åke Sjödin.

Bakgrund

Den 1 juni infördes nya regler vid skrotning av bilar där fordonsproducenterna fick ett utökat ansvar för att ta hand om uttjänta bilar. Systemet med skrotningsavgift och skrotpremie avskaffades och resterande medel i bilskrotningsfonden öronmärkets för att användas till skrotningsersättningen. Avsikten med skrotningsersättningen var att stimulera utskrotningen av fordon som saknar katalysator och på så sätt bidra till att minska utsläppen från fordonstrafiken.

Pressmeddelande från: Vägverket
Artikeln publicerad: 070601