Apoteket erbjuder nytt borreliatest för fästing

Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av borrelia till följd av fästingbett, och det finns inget enkelt sätt att diagnostisera borrelia eftersom symptomen ibland är diffusa. Nu introducerar Apoteket ett nytt svenskt borreliatest som innebär att du själv kan skicka fästingen för analys till ett laboratorium. Svar får du inom en vecka via sms, webb eller telefon.

– Själva testet består av en tejp som du fäster fästingen på. Därefter skickar du fästingen för analys till ett laboratorium. Eftersom det kan vara svårt att upptäcka borrelia hos människor och husdjur kan det här vara ett sätt att slippa oro sig över om du har blivit smittad efter ett fästingbett, säger Carina Altsjö, egenvårdsspecialist, Apoteket AB.

Testet klarar av att analysera både levande och döda fästingar som är plockade från människor eller djur.

Tre av tio fästingar är bärare av borreliabakterier, och risken att insjukna efter ett enstaka fästingbett är cirka en på hundra.

– Visar testet att fästingen bär på borreliabakterien bör man vara extra observant på eventuella symtom. Men det behöver inte betyda att smittan alltid är överförd till människa eller djur. Misstänker man borreliasymptom bör man alltid kontakta läkare, säger Carina Altsjö.

Det vanligaste symtomet på en borreliainfektion är en röd ring eller rodnad som är större än en femkrona, och som breder ut sig runt bettet. Dessutom kan man drabbas av diffusa besvär som trötthet, huvudvärk, illamående, viktnedgång, lindrig feber, eller smärtor i armar, ben, nacke eller rygg och även ansiktsförlamning. Sjukdomen kan behandlas med antibiotika, men kan ibland vara svår att upptäcka.

– Vi möter många kunder som känner till att de ska vara observanta på röda ringar eller märken efter fästingbett. Samtidigt upplever många att det är svårt att avgöra om det är en hudförändring som kan tyda på borrelia eller inte. Då kan det här testet vara ett bra sätt att få svar på om fästingen bär på borreliabakterien, säger Carina Altsjö.

Fästingsäsongen pågår vanligtvis mellan april och oktober. Fästingen trivs allra bäst på fuktiga, lite skuggiga platser och återfinns därför ofta i lövskogsområden, med tät undervegetation.

För mer information om fästingar, besök gärna ditt lokala Apotek eller www.apoteket.se

Pressmeddelande från: Apoteket AB
Artikeln publicerad: 070601