Bygdevandring i Linnés fotspår - Västerplana äng

Ca 100 personer sökte sig Västerplana äng den 24 maj 2007 kl. 18.30. Kinnekulle Hembygdsförening hade anlitat vandringsciceron Bertil Ström och detta lockade många. Starten skedde vid det gamla kalkbrottet Kakeled och på rad tog sig alla ner till "Ängen". Västerplana äng är endast en bråkdel av tidigare äng som funnits Ängen beskrevs också av Linné i hans Västgötaresa 1746. I Linnés beskrivningar anges ängen som rikligt beväxt med allehanda lövträd (bl.a. björk, al, ek, körsbär, apel, ask, asp, lönn och lind) och buskar (bl.a. hassel och nypon). Naturreservatet är en av få kvarvarande ytor av den tidigare ängen som undgått uppodling under 1800- och 1900-talen. Ängen ägdes av Medelplana, Västerplana och Gums byar samt Blombergs sätesgård och sträckte sig från klevkanten vid Vänern ända upp till Västerplana kyrka.

På håll kändes doften av ramslöken, när vi kom in i reservatet möttes vi av ett vitt täcke, som om ängen vore i sin vinterskrud, men så var inte fallet det var ramslöken som var i full blom. Innan ramslöken kom fanns vitsipporna på plats och efter ramslöken kommer skogsbingen som redan nu står och väntar på sin tur. Många andra växter fanns att beskåda både blommor, träd och buskar. Förr fanns mer hassel på Ängen nu är ek och ask det vanligaste, asken är trädens konung kommer sist och lämnar först ett gammalt talesätt är också "Ek före ask blir slask (=regn), ask före ek blir stek(=torrt)", detta skulle innebära att sommaren 2007kommer att bli regnig.

Vandringen styrdes mot Hastings kyrka, Bertil Ström som benämner denna plats som Hesslings kyrka har denna förklaring till namnet och platsen. Området kring Hesslings är bevuxet med hassel vilket också omnämns i Linnés beskrivning, att det skulle funnits en kyrka på denna plats är osannolikt, för att citera Ström "Om det hade legat en kyrka vid denna plats så vore den lika felplacerad som Österplana kyrka", med detta menade han att en kyrka skall ha en kyrkogård med gravar runt sin byggnad. Platsen är den högst belägna punkten utmed sandstenskleven och om man tittar upp mot den från sjösidan ser man detta landmärke. Det finns andra platser i landet t.ex. Stora och Lilla Trollkyrka i Tiveden som även har benämningen "kyrka" men inte tjänat som detta men ett uttryck för något högt. Hesslings kyrka är dock en märklig plats och värd att besöka gärna vid solnedgång, vandringen avslutades i samband med att alla stannade till vid Hesslings kyrka och tog fram sina fikakorgar. En spännande vandring som gav många nya kunskaper att bära med sig i livet och mer intresse för naturen föddes hos många.

Text: Lena Brodin
Foto: Freddie Wendin
Artikeln publicerad: 070528