"Gud skapade Linné ordnade"

Detta vara slutorden för den studiecirkel om Linné som anordnats under våren av Vuxenskolan och Kinnekulle Hembygdsförening där en av Sveriges kunnigaste Linné-kännare Bertil Ström varit föreläsare. Då det många deltagare anmälde sig till studiecirkel så fick de bedrivas som sammankomster istället.

Sista studiekvällen var tisdag den 22 maj, då var temat Linnés lärjungar och framförallt om de som kom från orter runt om Kinnekulle. Enl. uppgift hade Linné haft 509 + 82 oidentifierade lärjungar, men Ström hävdade att det korrekta antalet var 331 lärjungar, den stora skillnaden i antalet berodde på att i den första uppgiften ingick de lärjungar som gick sommarkurser. Av dessa lärjungar var det hela 54 stycket från Västergötland.
Några av de kändaste lärjungarna var Sven Hof från Skara, lektor i matematik och romersk litteratur, Claes Alströmer, Adam Afzelius, Claes Bjerkander, Pehr Osbeck och Anders Tiström och Peter Hernqvist grundare till Veterinärhögskolan i Skara.

Linné var den förste som tog med sina lärjungar ut i naturen och lämnade skolsalen ett nytt sätt att undervisa på 1700-talet.

När kvällens föreläsning var över avslutades det med kaffe och mitt i kaffet inträdde Linné i egen hög person, Bertil Ström som varit föreläsare hade iklätt sig rollen som Linné och fick svara på många närgångna frågor. Det är nu 300 år sedan blomsterkungen Linné föddes och detta firas med jubileum över hela landet. I förskott bjöds Linné på smörgåstårta som hade ingredienser som såväl från växt- som djurriket. På bilden låter sig Linné (Bertil Ström) serveras av ordförande Gill Bengtsson (till vänster) och sekreterare Inger Rosengren (till höger) från Kinnekulle hembygdsförening.

Studiecirkeln som genomförts under våren har väckte ett stort intresse om Linné och naturvetenskap, att få ett ökat intresse för naturvetenskapen bland barn och ungdomar är bl.a syftet med detta 300-årsjubileum. Vuxenskolan och hembygdsföreningen planerar fortsatta arrangemang i Linnés fotspår.

Foto: Freddie Wendin, text: Lena Brodin
Artikeln publicerad: 070525