Energiklokt hus ger de enkla snabba råden - Med ändrat beteende stödjer hushållen FN-rapportens mål

Härom veckan kom rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC, om hur den globala uppvärmningen kan åtgärdas. Stor fokus lades på den tunga och energiintensiva industrin och hur denna måste sänka koldioxidutsläppen. Uppvärmning av lokaler och vatten för byggnader står för 40 procent av de totala koldioxidutsläppen. Av det står hushållen för en stor del. Paroc och Energiklokt hus har de enkla råden och anvisningarna för villaägarna.

– Energiklokt hus lanserades i våras och togs fram just för att hjälpa hushållen med enkla råd som gör stor skillnad och vi har redan märkt en stor förändring ute hos våra återförsäljare. De utbildas nu för att kunna svara på kundernas frågor om hur de ska kunna minska energiåtgången. För oss kommer arbetet att fortsätta så länge som det behövs för att alla ska veta hur enkelt det är att minska utsläppen av växthusgaser och samtidigt få mer pengar över i plånboken, säger Mats Wiktorsson, chef marknadsföring Paroc Byggisolering.

Här kommer enkla råd om hur vi alla kan bidra till de mål som IPCC satt upp:

  1. Sänk innetemperaturen med någon eller ett par grader.
  2. Se till att dina vattenkranar är täta och inte droppar.
  3. Byt ut dina vanliga glödlampor mot lågenergilampor.
  4. Stäng av tv-apparater, DVD-spelare, datorer och liknande helt och hållet, istället för att låta maskinerna vara i standby-läge.
  5. Släck lampan efter dig när du lämnar rummet.
  6. Försök att så långt som möjligt köpa energisnåla vitvaror och hushållsmaskiner.
  7. Duscha istället för att bada.
  8. Köp vattenbesparande/snålspolande munstycken till dusch och kranar.
  9. Använd vattenkokare.
  10. Dra nytta av den rådgivning du kan få av kommunens energirådgivare. De ger kostnadsfria tips om hur du blir mer energiklok.
  11. Se över husets isolering, en tilläggsisolering av vinden är ofta mycket kostnadseffektiv och energisparande.
  12. Isolera kring dörrar och fönster.

Energiklokt hus är ett koncept med råd och anvisningar från Paroc som utgår ifrån Kyotopyramiden. Pyramiden, ett verktyg för att minska energiförbrukningen i byggnader, är en tolkning av Kyotoprotokollet där många av världens länder enades om att sänka utsläppen av växthusgaser.

Pressmeddelande från: Paroc Energiklokt hus
Artikeln publicerad: 070522