I helgen kom våren till Kinnekulle - Vårrundan satte fart på säsongen

Årets Vårrunda på Kinnekulle gjorde verkligen skäl för namnet, soligt och vårvarmt väder, bärträden i blom och den späda grönskan som riktigt svepte in Kullen i sina ljusgröna slöjor. Förutsättningarna för ett riktigt lyckat arrangemang kunde väl knappast ha varit bättre.

Och många besökare kom det under dagarna två, vägarna runt Kinnekulle fylldes av bilar med besökare som åkte från aktör till aktör för att titta på vad som erbjöds detta år. Hos vissa var det trängsel och svårt att få parkering medan det på andra ställen var lite mindre besök. Överlag verkade nog de flesta aktörer nöjda med helgen.

Hela konceptet Vårrundan har genom åren visat sig vara en riktig kanonidé, ett synnerligen bra sätt att locka hit besökare tidigt på våren och få fart på ruljansen redan i början av säsongen och dessutom kanske ett sätt att locka hit semesterfirare senare i sommar. Kinnekulle får verkligen chansen att under Vårrundan visa upp sig från sin allra bästa sida. Hur många besökare som kom detta år tar tid att räkna ut men en gissning är att det nog inte blev något nytt rekord detta år, snarare i närheten av besöksantalet som var i fjol.


Boulespel på Hellekis Säteri

På Hellekis Säteri var det som vanligt fullt av besökare som tittade på utställningarna, åt mat, kopplade av i den fina parken och kanske spelade ett parti boule på den nyanlagda banan som för övrigt invigdes under lördagen. Banan är enligt Wille Klingspor gjord enligt konstens alla regler och är även klassad som tävlingsbana, klot finns att låna i glasskiosken för de som vill prova på ett parti.


Fotoutställning i Växthuset


Fullsatt på Kinnekullegården

Kinnekullegården har vaknat ur sin slummer, under söndagen såg det ut som på glansdagarna under 70-talet. Parkeringen så full av bilar att nyanlända fick åka många varv för att få sig en plats att parkera på. Restaurang och ny veranda fylld till sista stol så det var nästintill köbildning för att få sitta ner och äta. Nu ser det ser verkligen ut som om Kinnekullegården till slut har hittat rätt, och med rätt koncept kommer bevisligen besökarna åter. Det är många berömmande ord som sägs om de nuvarande ägarnas satsning, alla ense om att det kommer att lyckas över förväntan.

Middag i solskenet på verandan med utsikt över nejden


Mormors Bokmärken

På en bakgata i Gössäter, ett stenkast från pensionatet, hittar man ett litet originell museum kallat Mormors Bokmärken. I de fint inredda lokalerna kan man titta på gamla bokmärken av skiftande slag insatta i ramar och uppställda i skåp. Här finns allt från änglar, barn, fåglar, soldater, blommor, kungligheter mm. Ett litet café finns även i lokalen och försäljning av bokmärken, leksaker och litteratur.


Falkängsgatan

Falkängen i Hällekis är ett av de ställen som alltid drar till sig många besökare, så även under Vårrundan. Besök i de olika hantverkslyorna lockar och inköp i delikatessboden, en fika i kaffestugan eller ett parti minigolf. Men bara att strosa runt bland de gamla husen är rogivande för många.


Bernt Johansson med "Fragment Madonnabild" fresk från 200-talet, ett verk som han själv känner lite extra för och den första fresk han målade.

I Gallerian ställde konstnären Bernt Johansson ut Medeltidsmålningar denna helg, en lite annorlunda utställning men synnerligen tilltalande och väl passande nu när medeltiden är på modet igen. Bernt Johansson betecknar sig själv som diversearbetare då han är verksam inom många olika genrer så som grafisk formgivning, utställningsdesign, teaterscenografi, inredningsgestaltning m.m. Måleriet har dock alltid funnits med som väsentlig del både i arbete och fritid. Han brukar inte ställa ut så ofta utan arbetar helst med konkreta uppdrag, han har bland annat gjort stora väggmålningar i Schweiz, Polen och Tyskland samt på ett flertal skolbibliotek i Jönköping, som han även varit med att utforma. Just medeltidsmåleriet tror han startade någon gång under mitten eller slutet av 90-talet och blev på sätt och vis en fortsättning på ett beställt jobb. Målningarna han gör på trä och sten av medeltida motiv är inga kopior utan skall snarare ses som repliker efter ett original som han sen gjort sin egen version av. Så har troligen konstnärer i alla tider arbetat och på så sätt satt sin egen prägel på samma motiv. Kortfattat kan målningarna summeras som en blandning av ikonmåleri, medeltida kyrkoutsmyckningar med ett stänk av Carl Larsson.

I årets Vårrunda fanns ett 70-tal aktörer att besöka, så utbudet var stort, men då Vårrundan har kommit för att stanna så får man "beta av" några ställen varje år. När man sen gått igenom alla så är det dags att börja om från början igen då säkert mycket nytt har kommit till sen man sist var där. Som sagt tidigare så är det ett mycket finurligt koncept som säkert lockar många att återvända år efter år.

Artikeln publicerad: 070507