Egen vård under pollensäsongen

Allergi av fröpollen från träd drabbar många människor. De vanligaste besvären kommer från ögon, näsa, luftvägar och hud. Det är svårt att svara på varför vissa personer utvecklar pollenallergi. Vi utsätts varje dag för flera allergiframkallande ämnen i omgivningen som påverkar utvecklingen av allergi. Symtomen förstärks av luftföroreningar.

- Pollenallergi ger oftast symtom från ögon/näsa i form av klåda, sveda, vätska och från luftvägarna i form av astma och astmaliknande symptom, berättar chefläkare Peter Rönnerfalk. Den som är allergisk mot pollen kan även få nässelutslag med kliande röda utslag på kroppen.

Pollenallergi drabbar framför allt upp till tonåren, oftast minskar symtomen i övre medelåldern.

Om du är allergisk mot pollen finns det en hel del du kan göra för att minska besvären, sov inte med öppet fönster och häng inte tvätten på tork utomhus under den säsong då du har mest problem. Du kan också skölja håret innan du går och lägger dig.

På www.vardguiden.se finns information om symptom, läkemedel, när man bör vaccinera sig och vad man själv kan göra för att lindra besvären. Där finns också information om när man bör kontakta läkare. På Vårdguidens telefon, 08-320 100, finns sjuksköterskor som dygnet runt kan ge råd och tips.

Den som enkelt vill förnya sina allergirecept kan göra det via internettjänsten Mina vårdkontakter, som är en del av Vårdguiden. Där kan man också, vid behov, beställa tid hos sin husläkare/vårdcentral.

Läs mer om pollenallergi på: www.vardguiden.se

Pressmeddelande från: Stockholms Läns Landsting
Artikeln publicerad: 070411