Skydd mot åderförkalkning hos Nya Guineas jägarbefolkning

Forskare vid Karolinska Institutet har vänt sig till Nya Guineas regnskogar för att förstå orsakerna bakom hjärt-kärlsjukdomar. Människor som där lever som jägare-samlare är nästan helt skonade från åderförkalkningsjukdomar, troligen delvis tack vare en antikropp som kan komma att användas som vaccin i västvärlden.

Hjärt-kärlsjukdom till följd av åderförkalkning är den vanligaste dödsorsaken i västvärlden, men mycket ovanligt bland människor som lever som jägare-samlare på Nya Guinea. Anledningen till denna skillnad är bara delvis känd, men av stort intresse för forskare som vill förstå varför åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar uppkommer.

Genom att analysera blodprov från individer från Nya Guinea har forskare från Karolinska Institutet i samarbete med docent Staffan Lindeberg, Lunds Universitet, nu visat att en del av svaret finns i immunsystemet. Individer från Nya Guinea bär på mycket högre nivåer av aPC – en antikropp som skyddar mot åderförkalkning – jämfört med individer från Sverige. Eftersom hjärt-kärlsjukdomar har blivit allt vanligare inom andra populationer på Nya Guinea som har ändrat sin livsstil tror forskarna inte att skillnaden är genetiskt grundad.

– Resultatet talar för det finns faktorer i vår livsstil som gör vårt immunförsvar sämre rustat mot hjärt-kärlsjukdomar än en befolkning av jägare-samlare, som har den livsföring vi evolutionärt sett sannolikt är anpassade till, säger Johan Frostegård, professor vid Karolinska Institutet som har arbetat med studien.

En tänkbar orsak till det bättre skyddet är enligt forskarna att man på Nya Guinea utsätts för ett annat panorama av infektioner än i vårt samhälle. Även skillnader i kosten kan tänkas bidra till att nivåerna av aPC är högre på Nya Guinea än i Sverige.

Forskargruppen har länge studerat immunförsvarets betydelse för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar och har tidigare visat att aPC kan användas som en diagnosisk markör för risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

–Vi hoppas nu att aPC ska kunna utvecklas till ett nytt vaccin mot åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar, säger Johan Frostegård.

APC som diagnostisk markör och vaccin mot åderförkalkning studeras och utvecklas nu inom CVDIMMUNE, ett EU-konsortium som Johan Frostegård leder.

Pressmeddelande från: Karolinska Institutet
Artikeln publicerad: 070405