Nu kan höns värpa läkemedel

Genändrade höns tillverkar medicinskt användbara ämnen i sina ägg, rapporterar Forskning & Framsteg.

Forskare vid Roslin Institute i Skottland - där fåret Dolly klonades för drygt tio år sedan - har fört in nya gener i höns, så att de värper ägg med skräddarsydda proteiner. Dessutom har forskarna visat att de nya generna ärvs och fungerar i minst tre hönsgenerationer.

Några av de genändrade hönsen lägger ägg som innehåller en antikropp avsedd som medicin mot cancersjukdomen malignt melanom. Andra fick gener som gör att äggen bildar ett protein som används för att behandla multipel skleros, MS.

Insulin och andra enklare proteiner tillverkas i dag med hjälp av genändrade bakterier. Stora och invecklade proteiner kan framställas i odlade celler från mer avancerade organismer. Men det är dyrt. Därför arbetar forskare nu med att genändra kor, får och andra djur så att de utsöndrar viktiga proteiner med mjölken.

En fördel med höns är att de biologiskt sett skiljer sig mer från människan än vad däggdjur gör. Det innebär att en höna kan producera höga doser av medicinskt verksamma proteiner utan att det påverkar hönans välbefinnande, skriver Forskning & Framsteg. Dessutom går det snabbt att föda upp ett stort antal hönor.

Pressmeddelande från: Forskning & Framsteg
Artikeln publicerad: 070328