Studiesammankomst om Carl von Linné på Kinnekulle

Som vi alla vet firas Carl von Linnés 300 års jubileum över hela landet, syftet med firandet är bl.a. att öka barn och ungdomars intresse för naturvetenskapen och naturkännedomen.
En budkavel går genom hela landet under detta jubileumsår. För att få mer kunskap om Linné och hans livsverk startade i tisdagskväll den 20 mars 2007 den första av fem studiesammankomster i Medelplana bygdegård, en samverkan mellan Kinnekulle hembygdsförening och Vuxenskolan.

Över 30-tal personer hade anmält sitt intresse, det som först hade planerats till en studiecirkel blev en studiesammankomst pga. det stora antal intresserade. En av Sveriges största Linné-kännare Bertil Ström höll i kvällens studiesammankomst och även de kommande, han beskrev på ett målande sätt Linné och hans liv.
Linné föddes 1707 i Småland och levde till 1778, fadern var präst och moder var från prästfamilj. Familjens efternamn var Linneaus och när han adlades 1761 fick han namnet Carl von Linné. Fadern hade ett stort intresse för botanik, föräldrarnas mening (framför allt modern) var att Carl skulle fortsätta med prästerskapet men så blev inte fallet och tur var väl det. Linné var endast 152 cm lång - men trots sin korta växt en mycket stor man i världen och den mesta kända internationella svensken genom tiderna. I den beskrivning som ges under kvällen får man som åhörare en bild av en Linné som lever anspråkslöst utan lyx, är kontroversiell mm och var även mycket lättretad, ärelysten, godtrogen, självbelåten och skrytsam.

Kvällen innehöll en beskrivning av Carls liv vilka möten han gjort i livet, enl. föreläsaren träffade Linné många gånger "rätt person på rätt plats". Detta gjorde att Linné kunde och fick möjligheten att utveckla sin vetenskap inom den akademiska världen.

Carl von Linné var mest känd som blomsterkungen och hans systematisering av växtriket är endast en del av hans stora livsverk, han ägnade sig även mycket åt mineral- och djurriket. Den systematisering och kartläggning av naturen som han gjorde står sig än i dag trots att det gått decennium och trots att tekniken idag ger andra möjligheter med bl.a. DNA-tekniken. Linné har lämnat spår på många ställen, orter bär hans namn, han dekorerar våra sedlar. Perennen Stjärnflockan går även under namnet "Linnés döttrar", förklaringen är att varje kvist har fem blommor en i mitten och runt om finns fyra, Linné hade fyra döttrar.

Efter föreläsningen ställdes många frågor och om Linné och hans liv, det är inte för inte som man förstår att Bertil Ström är en av Sveriges största Linné-kännare då han med inlevelse och kunskap ger åhörarna svar på många frågor i ämnet.

Hur var han då Linné? "En stor skitstövel som var gift med en satkärring" enl. Bertil Ström, detta svar har han gett till en reporter tidigare.

En av de sammankomsterna kommer att beskriva Linnés vistelse på Kinnekulle som han gjorde under sin Västgötaresa år 1748, detta är ett av målen för Hembygdsföreningen och Vuxenskolan.

Text: Lena Brodin - Foto: Freddie Wendin
Artikeln publicerad: 070322