Var femte svensk ungdom har aldrig varit i fjällen

En av fem unga svenskar mellan 16-19 år har aldrig åkt skidor eller varit i svenska fjällen. Den svenska turism- och besöksnäringen menar att neddragningar av friluftsdagar i skolan gör att många av de ungdomar som inte har en tradition inom familjen att åka skidor aldrig får möjlighet att testa skidåkning eller besöka svenska fjällen. Därför satsas det nu på åtgärder för att överbygga hinder för intresserade ungdomar.

Intresset för skidåkning i Sverige är stort. Ungefär 1,9 miljoner svenskar åker skidor regelbundet. En undersökning bland svenska ungdomar, genomförd av Synovate Temo på uppdrag av SLAO, visar att hela 70 procent skulle vilja åka till svenska fjällen i vinter. Av dessa kommer endast 29 procent kunna realisera sina planer.

- Vi vet att det finns flera hinder och trösklar som gör att många unga inte kan ägna sig åt vintersporter. Det handlar om både ekonomiska och praktiska hinder. Vårt mål är att få fler att prova på vintersporter, därför måste vi underlätta för alla som vill, säger Hans Gerremo, vd för SLAO och ledamot i Svensk Turisms styrelse.

Undersökningen visar att majoriteten av de ungdomar som gärna skulle vilja åka skidor, men som inte realiserar sina planer, uppger att ”de inte har råd” som största orsak (26 procent). Att man inte äger någon skidutrustning och tycker att det är för dyrt att hyra ses också som en avgörande anledning till att man inte åker (23 procent). Faktumet att man inte tidigare åkt skidor och inte vet hur man gör ses också som ett hinder (13 procent).

Skolornas vinterfriluftsdagar har länge varit inkörsporten till skidåkning för de ungdomar som traditionellt inte åker med familjen.

- Skolornas friluftsdagar har varit en naturlig inkörsport till skidåkning för de elever som inte har en tradition att åka skidor inom familjen. Senaste årets diskussioner kring om föräldrar bör bidra till utflykter har gjort att fler skolor har beslutat att förbjuda avgifter för föräldrar. Det råder ett missförstånd på många skolor, d v s att skollagen inte ändrats och att det därmed är ok för mindre avgifter från föräldrar till exempelvis skolresor. Inte minst är det också viktigt att skolungdomar får komma ut och röra på sig, vilket samtidigt motverkar ohälsotalen i skolan, säger Nils Carlsson, ordförande i Svensk Turism.

Svensk Turism bedömer att 20 procent färre ungdomar åkte på vinterfriluftsdag med skolan under 2006 än året innan. I februari startar ett åtgärdsprogram som i första steget riktar sig till landets skolor.

- Vi börjar med en informationssajt riktad mot skolorna som har som avsikt att underlätta för både lärare och elever att åka på vinterfriluftsdag. I nuläget handlar det om mycket förmånliga erbjudande om skidskola, hyra av utrustning samt skipass avslutar Hans Gerremo.

498 ungdomar mellan 16-19 år deltog i undersökningen som genomfördes av Synovate Temo i januari 2007.

Pressmeddelande från: Svensk Turism AB
Artikeln publicerad: 070306