Surimi – fisk som kan smaka skaldjur

Crabstick har inget med krabba att göra, om det nu var någon som trodde det. Men det smakar så. Surimi är japanska och refererar till produkter tillverkade av fisk- eller köttmassa. När det gäller fiskmassa används t ex kummelarter, tilapiaarter, hajarter och alaska pollok. Fiskmassan behandlas, formas, smak- och färgsätts till nya produkter. Den produkt som vi känner till bäst i Sverige är crabsticks men i asiatiska länder finns en uppsjö av varianter gjorda på surimimassa.

I många asiatiska kulturer används surimi till flera olika typer av produkter, men här i väst känner vi den bäst som en imitation av krabbkött, så kallade crabsticks.

Fiskmassan, som skall bli olika surimiprodukter, tvättas först för att få bort ämnen som försämrar kvaliteten. Man tar även bort det mesta av fettet för att förhindra att produkten härsknar under frysning. Massan får en gummiaktig konsistens med neutral smak, när den kokas. Beroende av vilken smak, färg eller struktur man önskar, tillsätts stärkelse, äggvita, salt, vegetabilisk olja, sorbitol, sojaprotein och kryddor. Köttet pressas i olika former som t ex jätteräkor eller andra skaldjur och får olika smak- och färgtillsatser.

Värmebehandlade produkter av surimi kallas för ”kamaboko”. Det är en typ av denna produkt som vi kallar ”crabsticks”. Vid produktion av crabsticks sprids surimimassan ut till ett band som är ett par m.m. tjockt. Bandet genomgår en värmebehandling för att bilda en svagt gelatinliknande produkt. Därefter påförs färg och bandet rullas samman innan den slutliga värmebehandlingen. Produkten får en cylinderform med en inre längsgående fiberstruktur. Till slut kapas det upp i bitar, eventuellt förpackas de en och en i tunn plast och vakuumpackas.

Utav surimimassa kan man också tillverka bullar, patéer, korvar och puddingar med olika färg och smakinriktningar. Man kan också pressa massan till stora räkstjärtar, krabb- eller hummerklor. Det kommer hela tiden nya produkter på marknaden, något som vi säkert kommer att märka av även på våra restaurangmenyer och i dagligvaruhandeln framöver.

Pressmeddelande från: Svensk Fisk
Artikeln publicerad: 070302