Tusentals barn skadas i pulkabacken varje år

Nu är vintern här på riktigt. I helgen har många svenskar plockat fram pulkor och kälkar och njutit av snön runt om i landet. Tyvärr innebär helgens snöfall inte bara lek och skratt. Varje år skadas omkring 3 400 barn när de åker pulka eller kälke. Samtidigt säljs och marknadsförs alltfler åkmattor och ”surfers” som varken går att styra eller bromsa. Försäkringsbolaget Trygg-Hansa vill informera om riskerna med oförsiktiga pulka-åk och tillsammans med Stiga ge tips och rekommendationer hur man tar sig säkert ner för backen.

Varje år skadas cirka 3 400 barn i pulkabacken (1). Mer än hälften av de barn som skadats så att de uppsökt en akutmottagning är mellan sju och tolv år. En sjättedel av alla skador drabbar småbarn, mellan noll och sex år. Vuxna och tonåringar står för resten av skadorna. Ofta har åkaren kört omkull, slagit runt efter ett gupp, krockat med någon eller åkt in i ett fast föremål.

- Vad det gäller säkerhet och barn är många föräldrar oerhört upplysta och kunniga. Men det kan tyckas märkligt att samma föräldrar som inhandlar en bilbarnstol för fyra tusen kronor samtidigt köper en billig åkmatta till barnen att ta med till skolan, säger Catarina Boijort, Chef Försäljning, Trygg-Hansa.

Vanligaste skadan är frakturer på nyckelben, handleder och underarmar. Även brutna fotleder och underben förekommer. Åtta procent av de 3 400 skadorna med pulka eller kälke är hjärnskakningar.

- Vi har sedan länge gjort ett medvetet val att inte sälja åkdon som man kan åka med huvudet före på och som inte går att styra eller bromsa. Vi rekommenderar också våra kunder att köpa en hjälm till barnen i samband med inköp av en snow racer eller pulka, säger Peter Sohlström, Stiga Sports.

Försäljningen av åkmattor och ”surfers”, dvs. åkdon där det inte finns någon styr- eller bromsanordning har ökat de senaste åren. Dessa typer av kälkar gör det möjlighet för barnen att åka med huvudet före. Konstruktionen och materialet gör också att farten kan bli väldigt hög. En kombination av detta gör att riskerna för olyckor ökar avsevärt.

- Egentligen handlar säkerhet i backen mest om sunt förnuft och att läsa av sina barns förmåga att hantera pulkan eller snow racern. I och med att snön faller vill vi dock passa på att ge några enkla tips till föräldrarna innan man sticker ut i pulkabacken, säger Catarina Boijort, Trygg-Hansa.

Tips att tänka på när man ska köpa pulka eller kälke till barnen:

  • Riktigt små barn bör ha ryggstöd.
  • Se till att barnen använder hjälm
  • En kort pulka är bättre än en lång. Om man t ex åker in i ett fast föremål blir skadorna inte lika allvarliga om åkaren har böjda ben.
  • Låt inte barnen åka med huvudet före på pulkan, åtminstone inte om det finns träd eller annat kring backen.
  • Undvik att åka i pistade backar. De är oftast för branta, långa och isiga vilket gör att det är lätt att tappa kontrollen.
  • Handtaget på snöret till pulkan eller kälken bör vara t-format. En ögla kan bli som en löpsnara runt halsen om det vill sig illa.
  • På kälken ska det helst finnas en fjäder som gör att styrmeden snedställs när man släpper ratten. Om åkaren ramlar av ställer sig kälken snett och stannar. Annars kan den bli som ett spjut ner för backen och skada andra.

Pressmeddelande från: Trygg-Hansa
Artikeln publicerad: 070125