Cirka 12 miljoner kubikmeter skog föll i stormen

Omkring 12 miljoner kubikmeter skog beräknas ha fallit i januaristormen. Det är de största stormskadorna, näst efter stormen Gudrun, sedan stormen 1969. Mycket av den stormfällda skogen ligger i områden som redan riskerar omfattande granbarkborreangrepp.

Cirka 12 miljoner kubikmeter skog beräknas ha skadats i januaristormen. Det visar den sammanställning som Skogsstyrelsen genomfört under dagen med hjälp av skaderapportering från Skogsstyrelsens distrikt. Störst uppges skadorna vara i området kring Mariestad, men också området kring Ljungby som drabbades hårdast av stormen Gudrun har relativt omfattande skador.

Även om januaristormen orsakat betydligt mindre skador på skogen än stormen Gudrun, då omkring 75 miljoner kubikmeter skog skadades, så är det geografiska område som drabbats större. Stormskadorna finns över hela Götaland med en koncentration till området kring Mariestad, den västra delen av Östergötland och det inre Småland.

En stor del av de skadade träden finns alltså i det område om drabbades värst av stormen Gudrun för två år sedan. Årets stormskador förvärrar därför ytterligare den redan pressade situationen med omfattande granbarkborreangrepp i Götaland.

- Att ta hand om det stormfällda virket blir ett stort arbete under stark tidspress eftersom granbarkborren börjar svärma redan i maj, säger Magnus Fridh, chef på Skogsstyrelsens Analysenhet och den som leder arbetet med att samla in information kring årets januaristorm.

Skogsstyrelsen uppmanar också allmänhet och skogsägare att inte upparbeta eller vistas i områden med stormfälld skog på grund av risk för livshotande skador.

Pressmeddelande från: Skogsstyrelsen
Artikeln publicerad: 070115