Krafttag under 2007 för att minska fuskåkningen

Under 2007 tas krafttag för att få stopp på fuskåkningen i kollektivtrafiken. Fler kontrollanter och nya arbetsmetoder ska stävja fusket. Fuskåkningen kostar varje år skattebetalarna omkring fyrtio miljoner kronor och drabbar övriga resenärer i form av färre turer.

Fler kontroller och nya arbetsmetoder

Västtrafik har tröttnat på den omfattande fuskåkningen i kollektivtrafiken i Göteborg och kommer nu att införa ”tuffare tag” vid kontrollerna i syfte att få fler att betala för sig.
- I programmet ingår bland annat en utökning av antalet kontrollanter från fyrtio till fyrtiofem stycken, berättar Lennart Löfberg, affärsområdeschef på Västtrafik.
- Andelen civila kontroller ska också öka, från en tredjedel till att uppemot hälften av kontrollerna genomförs i civila kläder, fortsätter Lennart Löfberg.

Biljettkontrollanterna ska också bli hårdare i de fall när resenärer som inte har betalat, försöker smita från platsen. Dessutom ska fler kontroller än idag genomföras på bussarna, där fler resenärer än tidigare går på i de bakre dörrarna, vilket leder till en större fuskåkning. Biljettkontrollen kommer även att jobba med nya arbetsmetoder, bland annat i form av så kallade ”storkontroller” som kommer att genomföras två till tre gånger per år.
- En storkontroll innebär att spårvagnen stannar mellan två hållplatser och ett stort antal kontrollanter viserar samtliga passagerare. De som inte har betalat får gå av vagnen, där kontrollen sedan handläggs på sedvanligt sätt. Biljettkontrollen kommer även att få assistans av polisen eller av ordningsvakter vid dessa kontroller, avslutar Lennart Löfberg.

Miljontals kronor ”äts upp” av fuskåkarna

Biljettkontrollen kostar cirka 22 miljoner kronor per år och genomför under samma tid 1,4 miljoner kontroller i kollektivtrafiken i göteborgsområdet. Sju miljoner kronor drivs in i form av så kallade kontrollavgifter (böter) från de 1,5 procent av fuskåkarna som bötfälls vid kontrollerna. Fuskåkningen kostar uppskattningsvis skattebetalarna omkring fyrtio miljoner kronor per år och drabbar resenärerna i form av bland annat färre turer. Pengar som skulle räcka till att köra ytterligare en spårvagnslinje i Göteborg i ett helt år.

Pressmeddelande från: Västtrafik
Artikeln publicerad: 070102