Veckans miljöruta - Elbrist

I mitten av september låg nivån i de nordiska vattenkraftverkens magasin 30 procent under det normala. Samtidigt var flera svenska kärnkraftsreaktorer avställda och även Tyskland hade problem med elproduktionen i sina kärnkraftverk. Detta ledde till extrema spotpriser både i Europa och i Norden. Energimarknadsinspektionen gjorde då bedömningen att det fanns risk för elbrist kommande vinter.

Sedan dess har det kommit mycket nederbörd i kombination med relativ milda temperaturer, vilket innebär att nederbörden har kommit till vattenmagasinen istället för att stanna i fjällen som snö. Dessutom har fallande priser på kol och olja pressat ner elpriserna ytterligare. Risken för elbrist bedöms därför som mycket liten i nuläge enligt Energimarknadsinspektionen.

Men vad skulle hända om det blev elbrist? Hur skulle du göra då och vad skulle det innebära för dig? Hur länga kan du klara dig utan el eller hur mycket kan du sänka din förbrukning en kortare eller längre tid?

Energimyndigheten anser att marknaden själv ska hantera en bristsituation så långt som möjligt. Detta kan innebära olika lösningar för industrier och hushållen. Skulle inte marknaden klara av situationen kan myndigheten vidta vissa åtgärder, såsom att gå ut med vädjanden om att spara el eller att snabbt få ut en informationskampanj. Men de kan inte ordna med mer el åt den enskilde!

Ett enkelt sätt att förbereda sig för en sådan situation är att bli medveten om vart elen tar vägen i hushållet. En enkel elmätare för stickkontakten och några avläsningar av elmätaren per månad kan bidra till att hitta eltjuvar och lära dig vad som förbrukar hur mycket el för vilket ändamål.

Tips om vad du kan göra kan du få av kommunens energirådgivare eller genom Energimyndigheten, www.energimyndigheten.se.

Pressmeddelande från: Miljö- och bygg
Artikeln publicerad: 061228