Sex av tio kör bil i jul trots extrem trötthet

Trötthet är en av de vanligaste orsakerna till trafikolyckor. I trafiksäkerhets-sammanhang brukar man tala om att extrem trötthet är att jämställa med en promillehalt på 0,8. Trots detta säger 6 av 10 att de kört bil när de egentligen varit för trötta för ratten. Och det är männen som är de värsta syndarna. Det visar en undersökning av Länsförsäkringar.

Hela 70 procent av männen och 51 procent av kvinnorna har kört bli när de själva egentligen känt att de varit för trötta för det. Att komma tillrätta med trötta förare är ett led i att uppnå Nollvisionens etappmål att högst 270 personer ska behöva omkomma i trafiken under 2007.

– Alltför få känner till att ett dygns sömnlöshet motsvaras av att köra med 0,8 promille alkohol i kroppen. Just julhelgen brukar visa upp det mest tragiska facit av alla helger avseende trafikolyckor. Detta vill vi komma tillrätta med, säger Stefan Skotte, skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

Ungefär 20 procent av alla trafikolyckor är trötthetsrelaterade. Och i dessa dör minst 50 människor medan antalet svårt skadade är mångdubbelt fler. Den vanligaste typen av misstänkta trötthetsolyckor i Sverige är singelolyckor. Och det är olyckor som oftast slutar illa. Risken för att dödas och bli svårt skadad är hög, så mycket som tre gånger högre än vid andra typer av olyckor.

– Att vara trött i trafiken utgör inte bara en risk för dig och dina medtrafikanter. Du bryter också mot lagen. I trafikförordningen jämställs uttröttning med alkohol- och drogpåverkan. Var därför försiktig och lyssna på kroppens signaler när du blir trött vid bilkörning, råder Stefan Skotte.

Ett led i att upplysa trafikanter om trötthet i trafiken är den webbplats Länsförsäkringar tagit fram på adressen: www.somnainte.nu. Där hittas all upptänklig information om hur trötthet påverkar kroppen och de senaste forskningsresultaten kring trafiksäkerhet.

Pressmeddelande från: Länsförsäkringar
Artikeln publicerad: 061221