Läckö slott putsas med kalk från Kinnekulle

Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar Läckö Slott och är tillsammans med många andra engagerade glada efter länsstyrelsens besked. Den lokala kalkframställningen kan fortsätta och Läckö slott får skräddarsydd klädsel med kalkbruk på gammalt vis. Läckö Slott får tillbaka sin ursprungliga gräddvita fasad som slottet hade under Magnus Gabriel De la Gardies tid.

Slottet åter i 1600-talsskrud

- Att den ursprungliga väggputsen gjorts med kalk från Kinnekulle råder ingen tvekan om, säger Gillis Åström, som arbetar på Statens fastighetsverk och förvaltar Läckö slott.

När Statens fastighetsverk provat olika putsblandningar på slottets fasader har det väldigt tydligt visats att putsbruk med Kinnekullekalk fungerar bäst och stämmer mest överens med den tidigare putsen.

För SFV, liksom för Föreningen Kinnekulle Kalkbrännare, var Länsstyrelsens beslut att bevilja ansökan om att fortsätta bryta berg för råmaterial till kalkbruket som ska appliceras på Läckö slott, ett glädjebesked. Föreningen har ansökt om att i tio år framöver få bryta 5000 ton berg i brottet i Kakeled, Västerplana i Götene kommun. Länsstyrelsen har nu svarat ja.

Efter att materialet brutits ur berget, krossats och bränts blir det en av huvudingredienserna i det kalkbruk som Läckö slott ska putsas med i till sommaren.

- Äntligen kan vi ge Läckö slott den gräddvita fasad som slottet hade under Magnus Gabriel De la Gardies tid på 1600-talet. Dessutom med ett autentiskt, lokalt putsbruk. Det är också viktigt att vi kan hjälpa Kinnekulle Kalkbrännare att fortsätta sin verksamhet. De har väldigt värdefull kunskap om gamla kalkframställningsmetoder, avslutar Gillis Åström, SFV.

Kalken som föreningen ska producera kan även komma att användas till omputsning av fler gamla byggnader.

Pressmeddelande från: Statens Fastighetsverk
Artikeln publicerad: 061220