Sparbanksstiftelsen Väst är med och räddar Amurtigern på Nordens Ark

Tack vare Sparbanksstiftelsen Väst kan nu nästa etapp av Projekt Amurtiger inledas på Nordens Ark.

Sommaren 2004 startade en insamling för att finansiera byggnationen av en anläggning för Amurtiger. Över 400 privatpersoner och företag engagerade sig och sommaren 2006 stod ett 7000 m² stort hägn färdigt och den första Amurtigern kom till Nordens Ark.

Etapp II innebär uppförandet av ett hus med utrymmen för skötsel av djuren och veterinära utrymmen där en eventuell sjuk eller dräktig tiger skall kunna hållas. Huset kommer även att inrymma en publik informations- och upplevelsedel med fönster ut mot en damm där tigrarna kan bada. Byggnaden beräknas stå klar våren 2008 och är kostnadsberäknad till ca 4 miljoner. Styrelsen för Sparbanksstiftelsen Väst har vid sitt sammanträde beslutat att stå för finansieringen av hela byggnaden. Sparbanksstiftelsen Västs ordförande landshövding Göte Bernhardsson säger att "Nordens Ark är ett viktigt centrum för utrotningshotade djur och Sparbanksstiftelsen Väst bidrar gärna till den positiva utvecklingen av verksamheten’.

Stiftelsens vd Lena M Lindén uttrycker Nordens Arks stora tacksamhet "Sparbankstiftelsen har visat oss stor tilltro genom åren och att vi nu även får möjlighet att gå in i detta angelägna räddningsprojekt och därigenom agera på den internationella arenan har stor betydelse för Nordens Arks framtida möjligheter att göra ytterligare insatser för den biologiska mångfalden’.

Fakta om Amurtiger

Fram till mitten av 1900-talet fanns åtta underarter av tiger i världen. Idag finns fem kvar. Amurtiger, mer känd som Sibirisk tiger, är den största av dem. En vuxen hane är ca tre meter lång och väger runt 300 kilo. Det finns färre än 500 Amurtigrar kvar i vilt tillstånd. Hoten mot dem är många; illegal jakt, brist på bytesdjur, minskade revir på grund av en aggressiv skogsavverkning samt användningen av djurdelar till traditionell asiatisk medicin.

I världens djurparker finns 425 registrerade Amurtigrar som ingår i ett avelsarbete för att rädda arten från utrotning. Ett noggrant kontrollerat avelsarbete i djurparker i kombination med insatser lokalt försöker man att skapa förutsättningar för att vi i framtiden ska kunna rädda Amurtigern och ha en vild population i Amurdalen. Amurtiger är ensamlevande och kräver stora revir. Det gör arten svår att hålla i hägn, men om inga insatser görs i djurparker världen över så är även denna underart av tiger dömd att försvinna.

Läs mer om Nordens Ark på www.nordensark.se

Läs mer om Sparbanksstiftelsen väst www.sparbanksstiftelsenvast.com

Pressmeddelande från: Nordens Ark
Artikeln publicerad: 061020