Länsstyrelsen bjuder in till diskussionsmöte kring Kållandsö, Vänerskärgården och Kinnekulleområdet

Vill Du vara med och påverka utvecklingen på Kållandsö? Hur gör vi Vänerskärgården tillgänglig för flera? Kan vi utveckla turismen på Kinnekulle samtidigt som värdena inte förstörs?

Det är tre av de frågor som kommer att diskuteras vid ett upptaktsmöte som Länsstyrelsen inbjuder till den 27 september.
-Vi vänder oss till allmänheten och representanter för organisationer och myndigheter för att få en bred samverkan och dialog, säger landskapsarkitekt Jörel Holmberg.
Det område man koncentrerar sig kring är Vänerkusten och skärgården i Lidköpings, Götene och Mariestads kommuner. Syftet är att skapa en regional landskapsstrategi för att utveckla en helhetssyn vid planering och nyttjande av landskapet. Detta perspektiv innebär att värdefulla områden ska bevaras och utvecklas, samtidigt som t ex jord- och skogsbruk och besöksnäring sker på ett hållbart sätt.
-De regionala landskapsstrategierna skall tas fram i en öppen process där markägare och övriga representanter från jord- och skogsbruket, besöksnäring samt andra berörda organisationer och intressenter inbjuds att delta. Regeringen ser landskapsstrategierna som viktiga för att upprätthålla goda livsmiljöer och ge arter och populationer goda spridningsmöjligheter.
-Vi satsar på tre områden, nämligen Vänerskärsgården, Kållandsö och Kinnekulle med omnejd, berättar Jörel Holmberg.
-Vi syftar till att göra området mer tillgängligt. Det kan handla om allt ifrån bättre skyltning till och från vandringsleder till förslag till lämpliga cykelturer och bättre kollektivtrafik. Vi vill också stötta landsbygdsföretagande som verkar för en hållbar utveckling av landsbygden.
-Andra frågor vi vill diskutera är hur vi långsiktigt kan kombinera bevarande, nyttjande och utveckling i området. Och inom vilka områden vi kan tänka oss utveckling av t ex turistnäringen samt vilka områden vill vi bevara för natur- och kulturmiljövården, säger Jörel Holmberg.

Program:

  • 16.00 Välkommen – Maria Thordarson, Länsstyrelsen Västra Götaland
    • Vad är ett Biosfärområde? Johanna MacTaggart, koordinator Biosfärområdeskandidaten
    • Vad är en regional landskapsstrategi och hur samordnar vi arbetet. Jörel Holmberg, projektledare Regional landskapsstrategi och Johanna MacTaggart
    • Delprojekt 1 – Natur och människor i Vänerskärgården Agneta Christensen, delprojektledare
    • Delprojekt 2 – Kållandsö – ett rikt och levande landskap Morgan Johansson, delprojektledare
    • Delprojekt 3 – Hållbar infrastruktur för en mjuk besöksnäring Maria Thorell, delprojektledare
  • 17.15 Paus med dricka och smörgås. Diskussion i delprojektgrupperna
  • 18.00 Återsamling, diskussion och avrundning
  • Avslutning
Tid: onsdagen den 27 september kl 16.00 – 19.00
Plats: Lundsbrunns kurort

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen
Artikeln publicerad: 060926