Skärpta krav för skolornas simundervisning

Skolverket har sedan tidigare konstaterat att skolors definition av simkunnighet varierar. Mot den bakgrunden föreslås nu skärpta krav för skolornas simundervisning. Syftet är att alla barn ska lära sig att simma och kunna hantera en nödsituation i vatten. Den nya definitionen är att samtliga elever i år 5 ska ha god vattenvana, vara trygga i vatten, kunna simma 200 meter och hantera nödsituationer vid vatten.

Bakgrund

År 2004 gjorde Skolverket en tillsyn av elevers simkunnighet i år 5. Då konstaterades att skolornas och kommunernas definition av kursplanens mål om simkunnighet varierade kraftigt över landet. Skolverket fick då ett regeringsuppdrag att förtydliga målen för simundervisningen.

Förslag

Skolverket föreslår ett förtydligande av målet "kunna simma och hantera nödsituationer vid vatten" i grundskolans kursplan för idrott och hälsa som eleverna ska ha uppnått i slutet av år 5 och år 9. Förtydligandet ska bidra till att elevernas simkunnighet förbättras samt att likvärdigheten mellan kommuner och olika skolor ökar.

Att kunna simma omfattar mer än bara att kunna simma en viss sträcka. Det innebär också kunskap om de risker som är förknippade med vistelse vid och i vatten och på isar. Begreppen bad-, båt- och isvett införs som mål att uppnå i slutet av år 5. Därmed tydliggörs målet att hantera nödsituationer vid vatten utifrån att man benämner vilka områden som är viktiga och att också dessa måste ingå i undervisningen.

Målet, kunna simma, förtydligas genom att eleven måste kunna simma 200 meter, ha god vattenvana och vara trygg i vatten. Detta kan endast uppnås genom regelbunden övning. Därigenom säkerställs att eleverna måste få tillgång till fortlöpande simundervisning. Att kunna simma 200 meter är ett mått på en rimlig tid att kunna hålla sig flytande ca 12-15 minuter innan hjälp anländer. Ha god vattenvana och vara trygg i vatten är viktigt för att förhindra drunkningsolyckor.

Målet, kunna simma, gäller både i slutet av år 5 och i slutet av år 9. I år 9 förtydligas målet genom tillägget att kunna hantera nödsituationer i och vid vatten. Att kunna hantera nödsituationer i och vid vatten förutsätter att man är simkunnig. En skärpning sker från år 5 till år 9 genom tillägget, i vatten, som förutsätter mer erfarenhet och kunskaper.

Pressmeddelande från: Skolverket
Artikeln publicerad: 060901