Höstens kulturprogram i kommunen

År 2006 firar Sverige på regeringens uppdrag det mångkulturella året. Regeringens syfte med Mångkulturåret 2006 är att landets kulturverksamheter bättre ska spegla och införliva den etniska och kulturella mångfald som finns i dagens Sverige. Här följer vad Götene kommun kan bjuda på i höst:

Gott & Blandat Mångkulturfestival

2006 har utlysts till mångkulturår av Sveriges regering: uppgiften är att uppmärksamma vårt mångkulturella samhälle. Det finns en sådan massa av härlig musik, konst och mat att njuta av! Den 23 september är det Gott & Blandat festival i Götene folkets park. Det blir en kväll full av musik. Bland annat deltar konsertstafetten: ett mångkulturellt projekt i regi av Musik i Väst. Musikaliska akter från olika kommuner får tillfälle att spela, både i sin hemkommun och i en annan kommun. Vilket band som kommer hit för att lämna över stafettpinnen, det får man se. Götenes bidrag är i alla fall reggaeton/hiphop Enc. Förutom konsertstafetten kommer vi att bjuda på något av det bästa vi kan få tag på i mångkulturell musik. Gott & Blandat tjuvstartar dock redan vecka 36 med en fotoutställning om det mångkulturella Sverige av fotografen Anders Kristiansson i Centrumhusets Konstrum (innanför biblioteket). Sedan början av 90-talet har han porträtterat människor i Sverige. Vad är det som förenar oss som bor i samma land och vad är det som gör att vi skiljer oss åt? Folkets Park, Götene
Lördag 23 sep.
Pris: 100kr. Kulturgynnare gratis

Tatuerarshow med Sara Löfgren

"Your body is a temple, but how long can you live in the same house before you redecorate?"
Har du alltid funderat på en liten tatuering? Kanske farmors porträtt på ryggen? Skulle du aldrig i livet vilja testa själv men tycker att det är vackert och spännande? Har du redan en samling kroppskonst? Nu är tillfället för dig att komma och titta, visa upp, fråga, diskutera och fundera!

Under vecka 41 kommer utställningen Tatueringar: ett sinnligt äventyr att visas i Centrumhusets Konstrum (längst in i biblioteket). Utställningen kommer från Nordiska museet och är tagna av fotograf Peter Segemark. Tatueringsveckan kulminerar i en tatuerarshow på lördag 14 oktober då vi bjuder in tatuerare att visa upp sin konst.

Vi passar också på att blanda in andra sätt att smycka sin kropp för en litet annorlunda kväll som utmynnar i en catwalk för modiga modeller som visar upp sina tatueringar och kläder, hår och naglar. Kvällen avslutas med artisten Sara Löfgren, själv ägare till en samling vackra tatueringar. Sara var bråkstaken som skrev dikter och som sedan lärde sig gitarr. Efter det visste hon precis vad hon skulle göra. Musik! Hon gjorde en kometkarriär i Fame Factory för några år sedan, sedan dess har hon varit med i melodifestivalen, släppt skivan "Starkare", gjort TV-program och turnerat. I år kom nya singeln "Vägen hem".

Centrumhuset, Götene
Lördag 14 okt
Pris: 120kr, under 19 år 60kr. Kulturgynnare gratis.

Götene filmfestival

Chansen att gå på Götene filmfestival är tillbaka. Under fem dagar i den mörka månaden november lyses kvällarna upp av en rad olika filmer! Bioföreningen Göta Lejon och Götene kommun presenterar tillsammans 2006 års upplaga av Götene filmfestival.

Rysarnatt

Vad passar bättre i ruskiga november än en rysarnatt? Vi samlar de allra läskigaste filmerna vi kan få tag på och försöker skrämma upp dig ordentligt. Ta med en tröstande hand - och se till att den sitter fast på någon - allra helst någon som lever!

Film för det allra minsta

Det är något speciellt med att gå på bio, särskilt när man är riktigt liten. Under 2006 års filmfestival visas filmer för hela familjen men också filmer som passar bäst för de allra minsta.

Film i mångkulturens tecken

2006 är ju av regeringen utropat till mångkulturår. Ett inslag under Götene filmfestival är film i mångkulturens tecken.

Liksom under förra årets filmfestival kommer det att hållas seminarier med bland annat en gäst från film-branschen.

Detta och mycket mer presenterar vi i filmens tecken 1-5 nov. i biografen Göta Lejon och i Centrumhusets Sessionssal.

Centrumhuset, Göta Lejon & Sessionssalen
1-5 nov.
Vi återkommer om priser.

Kura Skymning - Helén Tursten
M:ordet i Norden

Måndagen den 13 november ger vi den gamla nordiska berättartraditionen nytt liv med arrangemanget "Kura skymning". Denna kvällen markerar öppningen av den 10-årsjubilerande nordiska biblioteksveckan. Årets tema är "M:ordet i Norden".

Det är en ordlek, som anknyter till det första årets tema "Ordet i Norden", men innebär också att temat är relaterat till kriminallitteratur. Mystik, mörker, mordgåtor och magi är nyckelorden...

Till Götene bibliotek kommer Helén Tursten, som bla skrivit: Den krossade tangahästen, Tatuerad torso, Guldkalven, Eldsdansen mm. Hennes deckare utspelas i Göteborg där Irene Huss hennes huvudfigur i många av böckerna är bosatt.

Biblioteket, Götene
Måndag 13 nov, kl 19.00
Pris: 90kr. Kulturgynnare 50kr. Enkel förtäring ingår i priset.

Berättarcafé med Claes Astin

Det muntliga berättandet är en konst som håller på att försvinna. För att inte helt förlora en urgammal tradition har 2006 utsetts till ett "Berättarår".

Kom och lyssna på en berättare - eller kom och berätta själv om något som du har upplevt - på Berättarcaféet i Centrumhusets café. Konferencier och inledare är den välkände radiomannen och föredragshållaren Claes Astin.

Anmäl dig gärna till Biblioteket, 0511-38 60 80, om du själv vill delta med en berättelse i berättarcaféet.
Centrumhusets cafeteria, Götene
Söndag 19 nov, kl. 16.00-18.00
Pris: 50kr. Fika finns att köpa i caféet.

Kim Anderzon - Det fullständigt flexibla fruntimret

Det fullständigt flexibla fruntimret med Kim Anderzon är en kvinnlig ståuppkomedi i rasande tempo.
Hon gör en flygande entré, duggar rappa repliker, stickande kommentarer, smashar till höger och vänster och bjussar oavbrutet på sig själv. Kim Anderzon har publiken i sin hand från första stund. Den är hennes samtalspartner och det är hos den hon hämtar sin obändiga energi och vitalitet. Det fullständigt flexibla fruntimret tar andan ur oss med ett mycket högt tempo och lassvis med goda skratt. Det fullständigt flexibla fruntimret handlar om kvinnans förhållande till utsattheten, jämställdheten, utseendet, åldrandet männen, sexualiteten, kläderna och andra attribut som hör kvinnan till. En föreställning för både kvinnor och män!

Det fullständigt flexibla fruntimret är en kvinna som är öppen för alla lösningar, beredd på det mesta. Ja fullständigt flexibel! Hon är varje kvinnas inspirationskälla och varje mans dröm.

Brunnssalongen, Lundsbrunn
Onsdag 22 nov, kl. 19.00
Pris: 190 kr. Kulturgynnare 100 kr.

Blueskväll - Gumbo
Njut av Härlig blues och läcker mat!

Göteborgsbandet Gumbo har blivit en självklar publik-favorit med sin svängande, kokande soul, funk och karnevalsblues, mättad av kryddiga smaker och dofter från svängets egen huvudstad, New Orleans, Louisiana.

De har släppt två CD sen starten 2001 "All the Time"och "Everyday Sensation" båda skivorna fick väldigt bra kritik, under hösten 2005 började de skriva nytt material till CD nummer tre.

Bandet består av sex musiker med stort sväng, stor spelglädje och en sångare överträffad av få.

Mikael Westman, sång, gitarr
Per-Johan Altin, piano
Michael Edlund, trummor
Henrik Bengtsson, bas
Andreas Gidlund, saxofon
Olof Skoog, saxofon
Blomberg
Lördag 25 nov, kl 19.00
Pris: 225 kr, måltid ingår i priset.

Stefan Sundström

1960 är det år Stefan Sundström börjar sin vandring på jorden, elva år gammal börjar han skriva dikter till tjejer. Skaffar sin första gitarr 1973 samtidigt som håret får växa. Året därpå skriver han sin första egna låt "Noja".

1976 sjunger han i band. 23 år gammal tröttnar han på rockmusiken. Köper en akustisk gitarr, skriver visor. Bildar bandet Apache -88. Året efter ger han ut kassetten "Renjägarens visor". Året därpå Lp, "En bärs med Nefertiti". Skivkontrakt, turnerar i Sverige spelar in fler skivor, får Stockholms stads Bellmanpris. Gör sin sista skiva med Apache, "Vitabergspredikan" får en grammis för den "bästa manliga rockartist".

Turnerar själv, får Västerviksfestivalens Fred Åkerstöms-stipendium. 1997 är han med i filmen "Svenska hjältar". 1998 får Stefan Cornelisstipendiet, spelar musiklärare i barnprogrammet "Eva och Adam". Börjar skriva krönikor i tidningen ETC. Är med i "Allsång på skansen" år 2000. Får Gröna Lunds Evert Taubepris 2001. Ger ut fler skivor får ytterligare en grammis, "bästa visa/folk" för "Sundström spelar Allan". 2004 ger han ut boken "Mjölkens symbolvärde" och skivan "Hjärtats melodi". Gör en kritikerrosad turné. Och nu har turen kommit till oss att få se och höra denne mångsidiga artist.

Brunnssalongen, Lundsbrunn
Fredag 8 dec, kl. 19.30
Pris: 190 kr. Kulturgynnare 100 kr

Julkonsert med Janne Schaffer

Gitarrlegenden Janne Schaffer tar med sig flöjtisten Björn J:son Lind och pianisten/synthisten Stefan Blomqvist till Holmestad kyrka just som advent börjar närma sig sitt mål.

Tillsammans med en kör och med hjälp av klassiska julsånger, sånger utvalda för sin tänkvärdhet och eget material skapar de julstämning av stillhet, skönhet och gitarriff. Det blir en njutbar högtidskonsert där "Jag vill ha en egen måne" och "Stilla natt" har samma självklara plats.

Janne Schaffer är en svensk gitarrlegend, med många populära soloskivor bakom sig förutom att han har spelat med svenska och utländska storheter som Ted Gärdestad, ABBA, Cornelis Vreeswijk, Johnny Nash och Bob Marley. Han har även varit medlem i husbandet till det legendariska tv-programmet OPPOPOPPA. För många svenska barn (och vuxna) är han också känd och älskad som zebran i Electric Banana Band där han skrivit all musik.

Även Björn J:son Lind har spelat in soloskivor och arbetat med storheter som Cornelis Vreeswijk. Han har också komponerat musik till en imponerande samling film, Tv, teater och radio. De två inledde ett samarbete under det tidiga sjuttiotalet och skapar en musikvärld av kontemplation och närkontakt med lyssnaren.

Holmestad kyrka
Tisdag 19 dec, kl. 18.00, samt ev. 21.00
Pris: 220 kr. Kulturgynnare 120 kr.

Artikeln publicerad: 060831