««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 021219 ]
Smakrik veteran på topplistan

Glögg är så populärt att både Blossa Vinglögg och Blossa Röd Starkvinsglögg finns med på Systembolagets tio-i-topplista över de mest sålda vinerna. Detta trots att försäljningen pågår endast under några få veckor per år. Det är en gammal tradition att dricka varmt, kryddat vin i Sverige. Både Gustav Vasa och Erik XIV var kända glöggälskare.

Naturligtvis var det redan de gamla grekerna som började… Traditionen att dricka kryddat vin är alltså nästan 2 000 år gammal. Även i antikens Rom drack man vid festliga tillfällen kryddat vin som sötades och smaksattes med blommor.

Under medeltiden var det kryddade, heta vinet mycket populärt i Europa. Det ansågs ha utom-ordentligt bra medicinska egenskaper. Men det hände också att kryddblandningens syfte var att dölja vinets dåliga smak.

Gustav Vasa var på sin tid mycket förtjust i en blandning av rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor som kallades ”klaret” och tillreddes av kungens egen glögg-blandare. Även Erik XIV ”drack sig gärna lustig” på kryddade vinblandningar som kallades ”lutendrank” - som även innehöll mjölk - och ”hypokras”, som fått namn efter läkekonstens fader Hippokrates.

Uttrycket ”glödgat” vin dyker för första gången upp på 1600-talet. Namnet kommer av tillred-ningsmetoden. En sockertopp indränkt i konjak antändes och det smälta sockret fick rinna ner i drycken och ge den sötma. I mitten av1800-talet börjar man använda det förenklade ordet glögg. I slutet av 1800-talet blev glöggen en svensk jultradition med spridning i allt vidare kretsar.

Recepten och smaken har varierat genom århundradena, men glöggen har alltid innehållit socker och kryddor. Blossa görs efter ett originalrecept från 1800-talet och har blivit måttstock för hur glögg ska smaka - och det är Blossa som vid tidningarnas glöggtester hamnar högst på topplistorna…

Blossa finns i sex olika varianter, alla gjorda på olika sorters vin, men med samma traditionella kryddblandning som bas. Blossa Vinglögg med 10 volymprocent alkohol är den mest populära följd av den starkare Blossa Röd starkvinsglögg. Blossa Vit starkvinsglögg är något torrare och friskare, och har därför blivit mångas favorit. I Blossa-familjen ingår även två riktiga lyxglöggar, Blossa Trestjärnig spetsad med finaste cognac och årets nyhet Blossa Trestjärnig spetsad med rom.

Blossa Lättglögg skiljer sig markant från all saftliknande glögg. Den är baserad på ett smakrikt vin som har fått alkoholen borttagen med en metod som lämnar kvar alla smakämnen. Den låga alkoholhalten, 2,25 volymprocent, gör att glöggen kan köpas i alla dagligvarubutiker.

Idag dricker vi nästan fem miljoner liter glögg per år, kanske inte så mycket för de goda medicinska egenskaperna som för smaken, stämningen och traditionens skull. Fortfarande gärna på traditionellt sätt med russin och mandel men numera serveras den också på helt nytt sätt, i form av cocktails och med nya, spännande tilltugg.

Det är nästan uteslutande i samband med jul som vi njuter av dessa kryddade viner. Men det lär finnas entusiaster som gärna sitter och smuttar på ett glas iskyld glögg vid midsommar…

Pressmeddelande från Vin o Sprit