««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 021207 ]
SNF och Råd & Rön har miljögranskat julgranar

Vanlig svensk gran bästa miljöalternativet

Svenska Naturskyddsföreningen och Råd & Rön har miljögranskat tre sorters julgranar. Bäst ur miljösynpunkt är den vanliga svenska granen, sämst är plastgranen av PVC.
- Ännu finns inga miljömärkta julgranar att köpa trots att 40 procent av den svenska skogen är FSC-certifierad. I väntan på dessa rekommenderar vi miljömedvetna konsumenter att välja en vanlig svensk gran framför ädel- eller plastgran, säger Mikael Karlsson, ordförande i SNF.

Varje år säljs i Sverige omkring 3 miljoner julgranar. Fortfarande är det den vanliga svenska granen som dominerar, med andelen ädelgran ökar varje år och plastgranar i PVC travas i högar på varuhusen inför julen. Svenska Naturskyddsföreningen och Råd & Rön har jämfört miljöbelastningen från tre sorters julgranar - en vanlig svensk gran från odling eller skogsmark i Svealand, en intensivt odlad ädelgran från Skåne eller Danmark och en plastgran i PVC tillverkad i Ostasien.

Granarna har granskats utifrån ett livscykelperspektiv - från vaggan till graven. Sex olika miljöaspekter har bedömts och vägts samman; utsläpp av fossilt baserad koldioxid, energianvändning, utsläpp till luft och vatten av övergödande och försurande ämnen, utsläpp av miljögifter, uppkomst och omhändertagande av avfall samt påverkan på biologisk mångfald. Två av utgångspunkterna i jämförelsen har också varit att konsumenten bor i Stockholmsområdet och använder julgran under en tioårsperiod.

- Även om man nöter på sin plastgran i tio år så är det ur miljösynpunkt betydligt bättre att köpa en riktig gran varje år. Och då har vi i våra beräkningar använt uppgifter från svensk PVC-tillverkning. Miljöbelastningen från plastgranarna som tillverkas i Asien är sannolikt större än vad vår granskning visar, säger Mikael Karlsson.

Minst miljöbelastande ur alla sex aspekter är den vanliga granen från Svealand. Den skånska eller danska ädelgranen är något sämre ur miljösynpunkt eftersom den kräver både kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel för att växa väl och dessutom transporteras längre. Den intensiva odlingen av ädelgranen påverkar också den biologiska mångfalden negativt, ur denna aspekt är ädelgranen sämst av de tre. När det gäller energianvändning så ger de två riktiga granarna ett energiöverskott under förutsättning att de förbränns med energiåtervinning efter användning. Plastgranen däremot förbrukar energi under sin livscykel. Ur fem av de sex undersökta aspekterna är plastgranen sämst - trots att den används i 10 år.

- Köp helst en gran från trakten i samband med att du gör andra inköp så minskar du transporterna och därmed koldioxidutsläppen. Vi utmanar nu skogsbranschen att till nästa jul ta fram en FSC-märkt gran. Det är verkligen på tiden, avslutar Mikael Karlsson.

Läs julgransgranskningen på www.snf.se

Pressmeddelande från SNF