««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 021109 ]
Renat i Orrefors-butelj nu på Systembolaget

Renat, 125 år i år och med varunummer 1 på Systembolaget, har fått nya kläder. Bakom den stolta buteljen står Orrefors.
- En av landets mest populära vodkor, 125 år i år och därmed den äldsta vodkan på Systembolaget, har nu fått en butelj värdig dess historia och prisbelönta smak. Den nya buteljen står stolt på bordet med tydligt markerade axlar, smal hals och harmoniska proportioner, säger Tatiana Robinson, produktchef på Vin & Sprit.

Vin & Sprit har inte skapat en ny produkt, utan gett en klassisk svensk vodka en ny förpackning. Den rena och mjuka smaken är oförändrad - en smak som gav Renat pris som världens bästa vodka i prestigefyllda The International Wine and Spirit Competition 1998.

Formgiven av glaskonstnär på Orrefors

Den nya buteljen har formgivits av glaskonstnären Jan Johansson på Orrefors. Med sin förkärlek till minimalism och klassiska former, var han perfekt för uppdraget.

- Jag ville ge Renat en vacker och ren butelj med maskulina drag. Den ska sträcka på sig på bordet. Betraktaren ska se att här står en nationalklenod, säger Jan Johansson och berättar att de mjuka sandformationerna på Vätterns botten inspirerade honom till buteljens räfflor.

Renat var Sveriges första finkelfria vodka (brännvin på gammalsvenska). Det var brännvinskungen L.O. Smith som genom så kallad kontinuerlig destillation lyckades framställa en ren och neutral vodka, helt fri från illaluktande och illasmakande finkel. Renat blev en succé och än i dag framställs den med i princip samma metod som på brännvinskungens tid.

Den nya buteljen började levereras till Systembolaget från och med den 28 oktober.

Sveriges första rena vodka

Renat, eller Tiodubbelt renadt bränvin, som brännvinskungen L.O. Smith (1836-1913) så ödmjukt döpte produkten till när den såg dagens ljus 1877, var Sveriges första finkelfria vodka (brännvin på gammalsvenska). Renat blev en omedelbar succé och slog hårt mot konkurrenternas illasmakande och illaluktande finkelsprit.

Hemligheten bakom Renats framgång var att den framställdes med en specialimporterad destillationspanna, av L.O. Smith döpt till Bacchus, som tillät kontinuerlig destillation. Denna process, där alkoholen destilleras hundratals gånger, resulterar i en mycket ren och neutral vodka.

Sedan tidigare var brännvinskungen motarbetad av Utskänkningsbolaget, föregångaren till Systembolaget, något som ledde till att han förbjöds att sälja vodka i Stockholm. Samma dag som Utskänkningsbolagets monopol trädde i kraft den 1 oktober 1877, öppnade L.O. Smith spritbutik på Reimersholms, strax utanför den dåvarande stadsgränsen, och lanserade Renat. Priset var synnerligen humant och låg på samma nivå som Utskänkningsbolagets inköpspriser. Med båtarna Fix och Färdig anordnade han kostnadsfria inköpsresor till sin butik.

Med tiden började L.O. Smith förespråka måttfullhet och gick slutligen så långt att han erbjöd Stockholms stad att köpa Reimersholms-fabriken till ett förmånligt pris. Köpet genomfördes, bolaget omvandlades till Reymersholmes Spritförädlingsaktiebolag och med det lämnade L.O. Smith sin karriär som landets hittills mest framgångsrika brännvinsmakare.

Så framställs dagens Renat

Dagens Renat framställs på destilleriet i Lidköping genom kontinuerlig destillation, precis som på brännvinskungens tid. Endast prima svenskt vete används vid framställningen och i Renats fall kommer vetet från Västergötland.

Spriten transporteras sedan till Vin & Sprits fabrik i Sundsvall som ansvarar för att blanda, lagra och tappa sprit. Här sker en spädning med vatten, för att locka fram den mjuka och runda smak som kännetecknar Renat. Vodkan tappas sedan på de av Orrefors formgivna buteljerna, tillverkade på glasfabriken Rexam Glass Limmared.

Jan Johansson, buteljdesign

Jan Johansson (f. 1942) har formgivit den nya Renat-buteljen. Jan Johansson arbetar sedan 1969 på Orrefors som formgivare och glaskonstnär. Han är representerad vid ett flertal svenska och internationella museer som Nationalmuseum i Stockholm, Kunstindustrimuseet i Oslo, Museum für Kunst und Gewerbe i Hamburg och The National Gallery of Victoria i Melbourne. Jan Johansson har medverkat i nära 50 utställningar 1971-2002, bland annat i Stockholm, Tokyo, New York, Sao Paolo, Chicago, Aten och London.

Roland Ingemarsson, etikettdesign

Roland Ingemarsson (f. 1948), Studio Ring, har formgivit den nya Renat-etiketten. Roland Ingemarsson är verksam som grafisk formgivare sedan slutet 1960-talet och har tidigare arbetat som bokformgivare på olika förlag. Sedan 20 år tillbaka frilansar han och är specialiserad på typografi, grafiska profileringar och produkters grafiska uttryck. Sparbankens första stora omprofilering, med uppdrag från Björn Petersson, är hans mest uppmärksammade uppdrag. Roland Ingemarsson har utfört över 700 varierande designuppdrag åt Vin & Sprit, huvudsakligen etiketter och förpackningar, sedan slutet av 1980-talet. Ett nämnvärt exempel är etiketten till Parador som har överlevt i snart 20 år. Han har även designat flaskan och grafiken till storsäljaren XANTÉ Poire au Cognac.

Orrefors

Orrefors säljer både konstglas i limiterad upplaga och funktionellt glas som servisglas, vaser och skålar. Glaset är designat av Orrefors formgivare och tillverkat av skickliga hantverkare på glasbruken i Småland. Konstglaset säljs och visas kontinuerligt på gallerier och museer över hela världen, ofta i närvaro av konstnären själv.

I Orrefors Kosta Boda AB, som bildades 1990 genom en sammanslagning av Orrefors och Kosta Boda, ingår de fem glasbruken Kosta (grundat 1742), Orrefors (1898), Sandvik (1889), Boda (1864) och Åfors (1876). Orrefors Kosta Boda AB ingår i koncernen Royal Scandinavia - en internationell designkoncern för glas, porslin och silver med Royal Copenhagen, Georg Jensen, Orrefors och Kosta Boda som bas.

Rexam Glass Limmared

Glasbruket i Limmared, som tillverkar den nya Renat-buteljen, har producerat glasförpackningar sedan 1740. I dag är glasbruket toppmodernt med den senaste tekniken för glastillverkning. Cirka 400 medarbetare producerar 1,2 miljoner förpackningar per dygn. Rexam tillverkar glas för medicin, livsmedel, drycker samt vin och sprit. Kunderna finns i huvudsak i Skandinavien och representerar många världsledande varumärken. Rexam har glasbruk i Sverige, Danmark, Polen, Tyskland, Nederländerna och i Storbritannien.

Vin & Sprit

Vin & Sprit har ett brett utbud av vin och spritdrycker och sortimentet erbjuder många starka och välkända produkter, såväl agenturprodukter som egna varumärken. Succéprodukten ABSOLUT är världens tredje största spritvarumärke inom premiumsegmentet.

Företaget bildades 1917. Vin & Sprit har således anrika traditioner och arbetar dessutom med ständig förnyelse. Inriktningen är att slå vakt om och utveckla det kulturarv som finns i den svenska dryckeskulturen. I Sverige är V&S den ledande leverantören till Systembolaget.

I dag är V&S Group ett internationellt företag med verksamhet i flera europeiska länder, samt i USA och Chile. V&S har fortsatt hög ambition att delta i den konsolidering som sker inom den internationella alkoholindustrin.

Pressmeddelande från Vin & Sprit