««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 021103 ]
Nu kostar det 600 kr att vara obältad

Den 1 november höjs bötesbeloppet för den som färdas obältad i bil från 300 kr till 600 kr. Beloppet på 300 kr har varit oförändrat ända sedan 1975. Den som inte använder bilbälte utsätts för kraftigt ökade skade- och dödsrisker vid en kollision.

Bilbältesanvändningen varierar

Nio av tio bilförare och passagerare i personbil använder bilbälte i landsvägstrafik. Undantaget är vuxna passagerare i baksätet av vilka endast tre av fyra åker bältade. I tätortstrafik är bältesanvändningen lägre. Kvinnor i alla åldrar använder bilbälte mer än män. Äldre bilister använder bilbälte mer än yngre.

Den yrkesmässiga trafiken har inte uppnått en regelefterlevnad i nivå med privatbilismen. Av taxiförare använder ca 60 procent bälte och av förare av tunga lastbilar bara ca 25 procent. Under de senaste två åren har användningsfrekvensen bland yrkesförare varit i stort sett oförändrad.

Kampanj för uppmärksamhet

I slutet av november kommer en riksomfattande bilbälteskampanj att genomföras av NTF, RPS och Vägverket.

Bilbälte viktigaste skyddsutrustningen

- Bilbältet är den enskilt viktigaste skyddsutrustningen för åkande i bil. Ungefär 40 procent av dem som dör i vägtrafikolyckor som förare eller passagerare i bil har inte använt bilbälte. Närmare 80 personer skulle ha överlevt om de varit bältade. Det finns därför starka skäl att även påskynda införandet av bältespåminnare i alla bilar, säger Vägverkets Generaldirektör Ingemar Skogö.

Bilindustrins ansvar

- Bilindustrin borde naturligtvis löst det här problemet för länge sedan. Tekniken med effektiva bältespåminnarsystem, för samtliga platser i bilen, är både billig och enkel, särskilt i produktionsledet. Ett sådant system ökar användningen till nära nog 100 procent. I väntan på att tillverkarna tar sitt fulla ansvar måste vi som bilister visa vår omtanke genom att se till att alla passagerare i bilen är bältade, framhåller NTF:s verkställande direktör Monica Öhman. Bötesbeloppet för brott mot bälteslagen borde, för övrigt, vara ännu högre, för att ännu tydligare markera att samhället ser allvarligt på brottet.

Polisen kontrollerar

- Under november mellan den 11 och 24 kommer polisen att intensifiera sin övervakning av bältesanvändningen och nykterhet. Vi kommer att koncentrera oss på tätortstrafiken där bältesanvändningen är som lägst. Bilbältesanvändningen är mycket viktigt för trafiksäkerheten och därför är övervakningen prioriterad, säger Kent Fernström, Rikspolisstyrelsen.

Pressmeddelande från Vägverket