««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 021021 ]
Trafiknätsanalys för Hällekis

En nät- och trafiksäkerhetsanalys har upprättats för Hällekis tätort, liknade har även upprättats för kommunens andra tätorter. Denna analys har som målsättning att på sikt finna bra lösningar för kommunens gator. Inga tidpunkter för åtgärder och heller inga pengar finns anslagna, utan analysen kan snarare som en mall för vad som behöver genomföras.

För Hällekis del finns det ett antal åtgärder föreslagna, det mest uppseendeväckande kanske är en planerad utbyggnad av järnvägen med industrispår till både Paroc och Svenska foder. Det nya järnvägsspåret skall enligt analysen gå på den ordinarie järnvägen där förr Cementas stickspår anslöt, med övergång som förr nedanför det forna Betel kapellet. Spåret passerar sen den gamla bangården och småbåtshamnen för att svänga av och sluta ungefär vid kranen i Hönsäters industrihamn. Strax ovanför småbåtshamnen delar sig spåret och ett stickspår går vidare över truckvägen och in på Parocs område.

Att det finns planer på att åter ta järnvägen till heders när det gäller godstrafik får väl anses som glädjande. I det stora hela tycks tågtrafiken gå mot en renässans i Sverige med bl.a. stora nysatsningar i bl.a. Norrland. Snabbtåg till Göteborg och i framtiden kanske även till både Stockholm och Köpenhamn på Kinnekullebanan är en utveckling som troligen kommer att ge Kinnekulleområdet ytterligare favörer.

Den tunga trafiken som i dag kommer på väg 2714 från Källby till Hällekis färdas genom "centrum" till de olika industriområden, en lösning som inte är så bra. För att råda bot på detta föreslås det nu en ny anslutningsväg som går på den gamla truckvägen någonstans i närheten där avfarten går ner mot Råbäck. Truckvägen måste förstås göras om men mycket är troligen redan vunnit då inget större schaktningsarbete kommer att krävas. Den tunga trafiken kommer sen att ledas in på denna väg ner mot de olika industrierna vilket medför en rejäl avlastning inne i samhället och framförallt en minskad olycksrisk.

Vidare föreslås det att väg 2727 från Götene skall dras om så att den sen kommer att vika av från nuvarande väg strax före växthusen vid infarten till Hällekis. Den korsar sen Kinnekullebanan (planskild korsning) och Sjöråsån för att sen på följa järnvägsbanken på södra sidan genom samhället. Strax söder om viadukten på Industrivägen ansluter den nya vägen via ett fyrvägskäl för att se gå vidare mot Järnvägsstationen efter att ha korsat Hönsätersvägen. Vägen viker sen av från järnvägen efter ca 100 meter och går i en böj upp mot rödfyrstippen där den sen viker av och via en planskild korsning passerar över järnvägen och ansluter till truckvägen ca 100 meter söder om korsningen in till Paroc.

Om denna väg skall byggas i en eller flera etapper får väl framtiden utvisa, men om hela den ovanstående sträckningen genomförs föreslås det att man stänger av järnvägsövergången för fordonstrafik vid Järnvägsstationen och bara tillåter gång- och cykeltrafikanter. Slanthagsvägen/Stakes väg kommer att ansluta till den nya vägen ungefär där grusvägen i dag går ner och korsar järnvägen mot Sjösätersvägen, det blir en trevägskorsning och inte en förlängning på denna väg med järnvägskorsning ner mot Sjösätersvägen.

Järnvägsövergången vid f.d. Betel skall då även stängas av för fordonstrafik. Med två stängda järnvägsövergångar delas samhället upp i två delar, (ovanför och nedanför järnvägen) något som skämtsamt kan sägas ha varit kutym i samhället i alla år, nu blir det bara mer realitet.

Syftet med den nya vägen är att minska trafiken på Sjöråsvägen för att i första hand på ett bättre sätt leda in den tunga trafiken i samhället.

Samhällets cykelvägsnät kommer att utökas väsentligt och knytas ihop med det befintliga. Det föreslås även hastighetssänkning till 30 km/tim på begränsade sträckor vid bl.a. Konsum, Hällesäter och vid skolan. Samt även några hundra meter in på Stakes väg vid infart från korsningen vid Sjöråsån.

Detta var bara ett litet sammandrag ur den omfattande trafiknätsanalysen för Hällekis, analysen i sin helhet kan läsas på anslagstavla hos Tekniska kontoret i Centrumhuset i Götene eller hos Konsum i Hällekis. I foldern finns även ett antal kartor som beskriver de olika förslagen vilket är lättare att ta till sig än en beskrivning i bara text.

Påpekas bör kanske än en gång att detta är bara ett framtaget förslag inga beslut är ännu fattade, men finns det synpunkter på förslaget så bör man nog i god tid kontakta vederbörande innan en mer ingående planering påbörjas.

Klicka här för en en karta på Hällekis med förslagna åtgärder inritade. Kartan är rätt stor och tar en stund att ladda.