««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020914 ]
Svenskt förslag om torskstopp vann inte gehör

Fiskerikommissionen för Östersjön (IBSFC) enades idag under sin möte i Berlin om fiskekvoterna i Östersjön för 2003.

Torskkvoten bibehålls på en i stort sett oförändrad nivå, 75.000 ton (76.000 ton). Kvoten för lax höjs till 460.000 st laxar (450.000 st) eftersom målen i aktionsplanen för den vilda laxen i Östersjön, som löper fram till år 2010, nu i princip redan är uppfyllda i de flesta vildlaxälvarna.

I linje med den biologiska rådgivningen kommer sillkvoten nästa år att sänkas till totalt 166.000 ton (200.000 ton) varav drygt 40.000 ton skall fiskas i Rigabukten och kvoten för skarpsill sänks till 310.000 ton (380.000 ton).

Fiskerikommissionen enades också om kompletteringar i den tidigare upprättade återhämtningsplanen för torsk. Dels införs regler om minimimått om 38 cm på torsk som landningsstorlek. Dessutom infördes regler för bifångst av torsk i det s k flatfisket (max 10%). Vidare beslutade kommissionen om en höjning av diagonalmasktrålen till 140 mm, vilket skall tillämpas fr o m den 1 september 2003. Dessutom förbjöds användningen av en tidigare godkänd trålmodell med polyamidmaska om 125 mm.

- Jag är mycket besviken på att Sverige inte ens fått stöd från länder med gröna företrädare i regeringen som t ex Tyskland, säger jordbruks- och fiskeminister Margareta Winberg.

- Sverige har i förhandlingarna hårt drivit frågan om en 0-kvot på det östra torskbeståndet i Östersjön. Denna linje har grundats på oron för den biologiska situationen för det östra beståndet. Viktiga delar i återhämtningsplanen saknas.

- Jag hade också önskat ett högre minimimått på landad torsk samt att planen skulle tillämpas fullt ut fr o m den 1 januari 2003. EU-kommissionen har i förhandlingarna drivit våra frågor hårt. Men det fanns tyvärr ett starkt motstånd från övriga parter.

- Eftersom vi inte nådde ända fram i viktiga delar för återuppbyggnaden av torskbeståndet har Sverige röstat nej till hela paketet. Vi skall nu nära följa beståndsutvecklingen och effekterna av beslutade åtgärder.

- Om den förväntade takten i återuppbyggnaden av torskbeståndet ändå inte sker kommer Sverige att fortsatt kräva åtgärder för att säkra denna centrala del av svenskt fiske, avslutar Margareta Winberg.

Pressmeddelande från Regeringen